U bent hier

Wat is het verschil tussen houtwol en houtwolcement

Bij de keuze van isolatie spelen de thermische eigenschappen een rol. Dat spreekt voor zich. Maar steeds meer speelt ook het ecologische karakter mee. In dat opzicht is isoleren met houtwol een duurzaam alternatief voor kunststof isolatiematerialen of minerale wol. Het basismateriaal van houtwol is namelijk afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en kan achteraf volledig gerecycleerd worden. Een kennismaking …

Wat is houtwol?

De basis voor houtwol is sparrenhout. Dat is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen uit het Zwarte Woud en draagt het PEFC-label. De dunne vezels van dit hout worden in de fabriek gemengd met een natuurlijk bindmiddel en een waterafstotende stof. De houtpap die zo wordt bekomen, wordt vervolgens samengeperst tot isolatieplaten of isolatiedekens. Isolatie uit houtwol bestaat ook in losse vezels die kunnen ingeblazen worden in een dak of houtskeletstructuur.

Wat is het verschil met houtwol en houtwolcement?

Verwar houtwol zeker niet met houtwolcement. Houtwolcement is de combinatie van houtwol, cement en water. Bij de productie worden lange, dunne houtvezels samen met een mineraal bindmiddel gecomprimeerd tot een lichte isolatieplaat. De houtwolcementplaten kunnen gecombineerd worden met EPS, steenwol of resol tot een uitstekende isolatieplaat. De isolatiepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende esthetische deklagen en vragen geen extra afwerking.

De isolatieplaten uit dit materiaal zijn vooral interessant omwille van de combinatie van hun akoestische en thermische eigenschappen

De voordelen en eigenschappen van houtwol

Met een Lambdawaarde tussen 0,036 en 0.039 W/m.K heeft houtwol goede thermische, maar ook akoestische eigenschappen. Daarnaast heeft hout een bijzonder groot vochtregulerend vermogen en is het dampopen.

Maar wat houtwol echt uniek maakt, is de hoge warmteopslagcapaciteit (2100 K/kgK). De hoge warmteopslagcapaciteit zorgt voor een uitstekende hittebescherming in de zomer, aangezien de warmte ’s nachts langzaam wordt afgegeven. In de winter houdt houtwol de warmte lang vast. Tot slot is houtwol een erg brandveilige keuze.

Toepassingen van houtwolisolatie

Houtwol wordt in hoofdzaak toegepast als onderdak- of gevelpanelen. Daarnaast is er ook een soepele uitvoering die geschikt is om tussen de kepers van het dak of in een wandstructuur te plaatsen. De hardere, vaste panelen worden dan weer gebruikt als thermische en akoestische isolatiepanelen voor vloeren, plafonds, gevels en binnenmuren

Houtwolvezels worden ingeblazen in gesloten, holle ruimtes of als vrijliggende isolatie in houten roosteringen of op zoldervloeren. 

Duurzaam natuurproduct als gemeenschappelijke troef

Houtwol is een ecologisch isolatiemateriaal bij uitstek. Niet alleen komt het hout uit duurzaam beheerde bossen en worden zoveel mogelijk ecologisch verantwoorde grondstoffen en natuurlijke bindmiddelen gebruikt, dit natuurlijke isolatiemateriaal kan achteraf ook volledig gerecycleerd worden volgens het cradle-to-cradleprincipe. Hoewel houwol een natuurproduct is, hoef je ongedierte niet te vrezen. De panelen zijn fabrieksmatig voorzien van een aantal toeslagstoffen om het product te beschermen en ongedierte tegen te gaan.

Ontvang een offerte voor houtwolisolatie