klimaatplan 2022

wat houdt het Vlaams klimaatplan in voor woningen?

Officieel is het Vlaams Energie- en Klimaatplan voor 2021-2030 al sinds 2019 goedgekeurd. Maar onlangs besliste de regering om hier nog enkele maatregelen aan toe te voegen. Op die manier willen ze de CO2-uitstoot met 40 % verminderen in plaats van 35 %. Wij lijsten alle klimaatmaatregelen voor de bouw hieronder op.

wat verandert er voor woningen en appartementen?

Vanaf 2023 geldt er een renovatieplicht voor bestaande woningen met een EPC-waarde E of hoger. Deze energieverslindende woningen moeten binnen de 5 jaar na overdracht gerenoveerd worden tot label D. Een goede zaak want hoe beter de EPC-score van je huis, hoe hoger de uiteindelijke verkoopprijs ervan wordt. Wist je trouwens dat het energieprestatiecertificaat (EPC) van je woning een energiescore en label bevat? Je leest hier alles over het energielabel.

Om die renovaties te verwezenlijken, biedt de Vlaamse regering een renteloos renovatiekrediet en energielening+ aan. Zo kunnen alle niet-energiezuinige woningen voortaan beroep doen op deze renteloze lening, en dit tot 20.000 euro per aanvrager. Daarbovenop voorzien ze een negatieve rente tot -1,5 % voor wie renoveert naar label C, B of A.

Daarnaast wil de Vlaamse regering een (hybride) warmtepomp stimuleren bij bestaande woningen. Dit doen ze door verhoogde premies uit te trekken van 1500 euro voor een hybride waterpomp en 2250 euro voor een lucht/water warmtepomp.

 

klimaatplan nieuwbouw woning

waarmee moeten nieuwbouwwoningen rekening houden?

Bij nieuwbouwwoningen zijn er veel veranderingen op til op vlak van duurzame verwarming. Zo worden hybride waterpompen vanaf 2023 verplicht en zal een aardgasaansluiting vanaf 2026 niet langer mogelijk zijn.

Ten slotte wil de Vlaamse regering de BTW-verlaging van 6 % voor sloop en heropbouw verlengen tot na 2022. Dit voorstel moet eerst nog goedgekeurd worden door de federale regering voordat het officieel van kracht is.    

 

wat voor niet-residentiële gebouwen?

Ook bij niet-residentiële gebouwen geldt er vanaf 2022 een renovatieverplichting. Zo moeten kleine niet-residentiële panden 5 jaar na de notariële overdracht gerenoveerd worden tot EPC-label C en moeten er 4 energiebesparende maatregelen uitgevoerd zijn. Grote niet-residentiële gebouwen moeten 4 energiebesparende maatregelen realiseren.

welke minimale woningkwaliteitsnormen gelden er?

Momenteel zijn de EPC-grenswaarden nog geen verplichte maatstaf, maar daar komt vanaf 2025 verandering in. Vanaf dan moet elke woning over een EPC-label beschikken. Appartementen en gesloten woningen moeten tegen 2025 label E halen. Wanneer dit niet het geval is, komt de gesloten bebouwing in aanmerking voor een ongeschiktverklaring. Halfopen en open woningen moeten voldoen aan niveau F.

In 2030 en 2040 gaat de EPC-labelnorm nog een stapje verder. Voor appartementen en gesloten woningen is de maximale norm D in 2030 en C in 2040. Open en halfopen woningen evolueren van een maximale EPC-score van E in 2030 naar D in 2040.

Daarnaast zijn er ook nog andere eisen waaraan een woning moet voldoen wanneer je bouwt of renoveert. Zo veranderen de EPB-eisen binnenkort ook. Wij geven je hieronder de recentste energienormen mee.    

  • Vanaf 2021 moet iedere nieuwbouwwoning voldoen aan een E-peil van 30 (BEN-woning).
  • Vanaf 2022 moet het S-peil 28 zijn in plaats van 31.

 

is de renovatieverplichting wel haalbaar?

Zeker! Dankzij de renovatie- en energiepremies waar je als eigenaar van een bestaande woning recht op hebt, kan je in bepaalde gevallen je investering al na 3 maanden terugverdienen. We verduidelijken dit aan de hand van een voorbeeld.

Een open of halfopen woning, zonder dak-, gevel en vloerisolatie, met dubbel glas en een condenserende ketel op gas, haalt label E of F. Wanneer je je dak laat isoleren, haal je gemakkelijk label C. Met een dak- en spouwmuurisolatie krijgt je woning zelfs label B.

Afhankelijk van de opbouw van je dak kan je deze investering in dak- en spouwmuurisolatie al terugverdienen vanaf 3 maand tot 2 jaar en 9 maanden. Deze korte terugverdientijd is een gunstig resultaat van de jaarlijkse energiebesparing die je verkrijgt dankzij je isolatie in combinatie met de voordelige energiepremies. Wanneer je op elektriciteit verwarmt, zal je je investering zelfs nog sneller terugverdienen. Je woning renoveren en isoleren is dus zeker nuttig.

Wil je graag de EPC-score van je woning berekenen? Dit doe je eenvoudig via deze tool.

heb je nog vragen over het klimaatakkoord?

Aarzel dan niet om ons te contacteren. Onze isolatiespecialisten staan voor je klaar.