U bent hier

Wat akoestische isolatie kan betekenen voor je bedrijf

Optimale werkomstandigheden zorgen voor maximale productiviteit. En daar streeft elk bedrijf naar. Een essentieel onderdeel daarin is de akoestiek. Storende geluiden hou je namelijk het liefst buiten, maar ook het geluid dat je zelf produceert, kan vervelend zijn. Gelukkig weet Isolteam daar raad mee.

 

Akoestische isolatie in professionele omgevingen

Door de jaren heen heeft Isolteam de geluidsisolatie van heel wat ruimtes voor professioneel gebruik geoptimaliseerd. Denk aan kantoren, bedrijven, hotels, restaurants, feestzalen, culturele centra, sporthallen, kapellen, scholen, … Bij onze realisaties vind je heel wat foto’s van recente projecten.

Twee soorten akoestische isolatie

Akoestische isolatie – of geluidsisolatie – bestaat in twee soorten, naargelang de functie ervan. Ofwel creëer je een buffer om storende geluiden buiten te houden, ofwel absorbeer je het geluid in een ruimte. In de praktijk werkt akoestische isolatie op beide vlakken. Het eerste type ligt het meest voor de hand, je wil toch niet elk telefoongesprek aan de andere kant van de ruimte haarfijn kunnen meevolgen? Maar zeker in professionele omgevingen is ook het tweede type een belangrijk aandachtspunt, teveel nagalm in een kantoor of vergaderruimte kan heel erg storend werken.

Hou het geluid van buiten tegen

Voorbijrazende auto’s, een geanimeerde discussie in de vergaderruimte, dichtvallende deuren, voetstappen van de bovenburen, … Halen ze je meer uit je concentratie dan je lief is? Dan is het tijd voor een barrière die geluidsoverlast tegengaat. 

Bij luchtgeluid (rechtstreeks afkomstig van een geluidsbron) verzwaren we wanden door er een akoestisch isolerend materiaal (zoals een massamat) voor te plaatsen. Daarnaast kunnen we een wand ontdubbelen of werken met een voorzetwand. De isolatie in het midden werkt als een veer, en zorgt dan voor een aanzienlijke akoestische bonus. Met ingeblazen glaswolvlokken kunnen we bovendien ook onbereikbare structuren zoals technische kokers isoleren. Ook een zwevende vloer is efficiënt voor het isoleren van luchtgeluiden.

Bij contactgeluid, dat verplaatst wordt via een vaste stof of structuur, komt het erop aan het contact tussen de trillingsbron (voetstappen) en het contactoppervlak te voorkomen (de vloer). Een geluiddempende mat is perfect als ontkoppelingslaag. Belangrijk is wel dat de uitvoering volgens de regels van de kunst gebeurt, want de minste onderbreking doet de akoestische isolatie teniet. 

Verbeter de akoestiek in de ruimte

Galmt het geluid na, wordt het minste geluid weerkaatst tegen de muren of krijg je hoofdpijn van het lawaai in de refter? Dan komt het erop aan het geluid dat je in de ruimte produceert, te absorberen met een zacht, dempend isolatiemateriaal. Om de interne akoestiek te verbeteren, bestaan tal van oplossingen die niet alleen het geluid ‘opzuigen’, maar er ook mooi uitzien. Akoestisch absorberende panelen uit houtwolcement, polyesterwol of melamineschuim bijvoorbeeld.

Kies voor professionele plaatsing

De zwakste schakel is bepalend voor het totaalresultaat. Net als thermische isolatie moet akoestische isolatie dus op een correcte manier geplaatst worden. Door de isolatie-experts van Isolteam bijvoorbeeld.

Ontvang een offerte