U bent hier

Snel (terug)verdiend: welke isolatie heeft het hoogste rendement op korte termijn?

Je kan er niet omheen: isoleren is geen keuze meer, maar een noodzaak. Wie zijn woning of bedrijf niet vakkundig laat isoleren, betaalt de rekening dubbel en dik. Hoog tijd dus om de balans op te maken. De eerste en belangrijkste vraag die zich hierbij opdringt is: welke soorten isolatie laten zich nu het snelst terugverdienen? Hieronder vind je enkele types isolatie met een korte terugverdientijd.

Dakisolatie en zoldervloerisolatie

Dit is bij velen het eerste wat in hen opkomt bij het horen van het woord “isoleren”: het dak. Een goeie dakisolatie of zoldervloerisolatie is dan ook één van de meest rendabele investeringen in zijn soort.

Kostprijs

De prijs voor het isoleren van een dak kan al vanaf € 20,00 per m² (excl btw). Voor zoldervloerisolatie kan je rekenen vanaf € 15,00 per m² (excl btw). Enkel je zoldervloer isoleren kan dus een stuk interessanter zijn dan je dak: het is goedkoper én je hebt minder isolatie nodig. Let wel: hierbij is de premie van de netbeheerder bij renovaties nog niet afgetrokken, die bedraagt € 6 per m2.

Terugverdientijd

Het isoleren van een dak kan behoorlijk wat voeten in de aarde hebben. De terugverdientijd is echter heel heel kort. Al na 2 jaar mag je ervan uitgaan dat je investering zo goed als terugbetaald is. Verwarm je met elektriciteit, dan verdien je je investering al na een half jaar terug!

Bij ingrijpende werken, met bijkomend timmerwerk, reken je best op een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

"Mijn isolatie doet het prima! Na 1 jaar al volledig terugbetaald door besparing op onze verwarming. We hadden al veel vroeger ons dak moeten isoleren!" - Familie L. uit Aalst

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie heeft niet alleen een snelle terugverdientijd, de ingreep zelf is ook in één dag gepiept! Bovendien hoef je niets aan je gevel te veranderen, en verlies je geen ruimte.

Kostprijs

De spouw isoleren kost ongeveer € 17,00 à € 20,00 (excl btw). Let wel: hierbij is de premie van de netbeheerder bij renovaties nog niet afgetrokken, die bedraagt € 5 per m2.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van spouwmuurisolatie bedraagt een 4 à 5 jaar. In een woning met elektrische verwarming is dit ongeveer anderhalf jaar.

Vloerisolatie

Vloerisolatie zorgt niet alleen voor een aangename kamertemperatuur, ook op de rekening is het verschil opmerkelijk. Van alle types vloerisolatie zijn gespoten PUR en PUR-PIR isolatieplaten het meest toegepast.

Kostprijs

Voor gespoten PUR betaal je € 20,00 à € 25,00 per m² (excl btw), voor PUR-PIR platen is dat € 25,00 à € 35,00 per m² (excl btw).  Let wel: hierbij is de premie van de netbeheerder bij renovaties nog niet afgetrokken, die bedraagt € 5 per m2.

Terugverdientijd

Na 5 à 7 jaar is de investering in vloerisolatie terugverdiend.

Leidingisolatie

Weinigen staan stil bij deze vorm van isoleren. Nochtans bepaalt die ook de rekening. Tijdens het transport van warm water in de leidingen tussen de ketel en radiatoren, kranen of andere insallaties treden er steeds warmteverliezen op.

Kostprijs

De kostprijs voor een degelijke leidingisolatie bedraagt € 20,00 à € 30,00 per lopende meter (excl btw).

Terugverdientijd

Met leidingisolatie bespaar je al gauw tot € 10,00 per lopende meter per jaar (excl btw). Je dus rekenen op een terugverdientijd van 2 à 3 jaar.

Bekijk hier alle isolatiepremies voor 2019.

Conclusie: dakisolatie heeft het hoogste rendement op korte termijn. Logisch want er gaat tot 30% warmte verloren via een niet of slecht geïsoleerd dak.

Wens je graag isolatieadvies van onze experts? Vraag een vrijblijvende offerte aan en wij komen langs bij je thuis!