geschikte gevel spouwmuurisolatie

spouwmuurisolatie: welke gevels zijn niet geschikt?

De buitenmuren van oude woningen zijn vaak nog niet geïsoleerd. Spouwmuurisolatie via het inblaassysteem is hiervoor de ideale oplossing. Maar niet alle gevels komen in aanmerking. Ontdek hier of jouw gevel geschikt is voor spouwmuurisolatie!

spouwmuurisolatie: welke gevels zijn niet geschikt?

Wil je graag je huis beter isoleren en denk je aan spouwmuurisolatie? Vraag gerust een offerte aan bij Isolteam. Een isolatie-expert komt dan langs om jouw spouwmuur te controleren.

We letten op de volgende zaken:

1. staat van de gevel en het voegwerk

Gevels in slechte staat en met voegwerk van slechte kwaliteit, zoals verweerde gevelstenen, grote barsten of ontbrekende voegen, zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Een slechte gevel houdt het regenwater onvoldoende tegen. Zowel regen als wind zal door de verschillende openingen in de gevel de isolatie teveel gaan belasten. Het gevolg? Verlies van isolatie en mogelijke vochtproblemen.

2. de mortel: zijn jouw gevelstenen gemetst met mortel op basis van zavel (geel zand)?

Dan raden we je af om de spouwmuur te isoleren. Deze mortel met zavel is namelijk erg vorstgevoelig. Bij een niet-geïsoleerde spouw wordt de gevel van binnenuit opgewarmd en beschermd tegen vorst. Na het isoleren van de spouw wordt de gevel blootgesteld aan vorst. Het vocht in de zavelmortel kan vervriezen en uitzetten, wat zorgt voor schade aan deze gevel.

3. soort gevelsteen

De gevelstenen moeten vorstbestendig zijn. Als er vóór de isolatiewerken al hier en daar vorstschade is, kan je sterk twijfelen aan deze vorstbestendigheid. Sommige gevelstenen zijn voorzien van een glazuurlaag. Deze glazuurlaag zorgt ervoor dat de stenen niet kunnen ademen. Wanneer je gevel afgewerkt is met dit soort stenen, is spouwmuurisolatie niet aangeraden. Ook hier krijg je een risico op vorstschade van de gevel. Via de voegen dringt water in de gevelsteen. Door de dampdichte glazuurlaag op de stenen, kunnen deze niet snel genoeg uitdrogen. De natte stenen kunnen zo stuk vriezen.

4. de verf

Is jouw gevel om esthetische redenen geschilderd? Let dan op. De meeste verf die ouder is dan 20 jaar is dampdicht en kan dus, net als de geglazuurde gevelstenen, niet ademen. Maar een dampdichte verf op de gevel betekent niet meteen dat de spouwmuur niet kan geïsoleerd worden. Een vochtregulerend isolatiemateriaal in de spouw kan soelaas brengen. Hiervoor kijken we naar de staat van de verf vóór het isoleren. Is deze oké, dan kan in veel gevallen na-isolatie van de spouw lukken. Er blijft dan enkel een risico op mos- of algengroei op geveldelen die niet of weinig in de zon komen. Vraag gerust raad aan onze experten.

andere controlepunten.

Naast deze 4 controlepunten, letten onze experten ook op de diepte en staat van de spouwmuur zelf, eventuele mortelbruggen in de spouw, spouwankers, de aanwezigheid van vochtproblemen, barsten of scheuren, de locatie van de woning, vochtbelasting van de gevel, algemene uitvoerbaarheid en de bereikbaarheid van de gevels. Ook de oppervlakte van de gevel en de spouwdiepte worden nauwkeurig opgemeten.

spouwmuurisolatie eps gaten muur
spouwmuurisolatie eps controle
spouwmuurisolatie eps
spouwmuurisolatie eps materiaal

laat jouw muur vrijblijvend controleren!

Een isolatie-expert komt dan langs om jouw spouwmuur te controleren.