spouwmuurisolatie vervangen: wanneer en waarom is dit nodig?
waarom spouwmuurisolatie vervangen?
Bij oudere huizen kan de spouwmuurisolatie verouderd of ineffectief zijn. Veel gebruikte isolatiematerialen in het verleden, zoals UF-schuim (ureumformaldehyde), glaswolvlokken, en EPS-parels (geëxpandeerd polystyreen), kunnen na verloop van tijd aan kwaliteit hebben ingeboet. De materialen van toen hebben namelijk niet dezelfde kwaliteitsstandaard als de huidige. Het gevolg? Warmteverlies, vochtschade binnen in de woning, verhoogde energiekosten en een minder comfortabel binnenklimaat.
Wanneer je de verouderde spouwmuurisolatie vervangt door moderne, hoogwaardige isolatie, profiteer je van:
- Verbeterde energie-efficiëntie: nieuwe isolatiematerialen hebben betere thermische eigenschappen, en ook de luchtdichting van de woning verbetert. Zo verbruik je minder energie om je huis te verwarmen of te koelen.
- Verhoogd leefcomfort: met efficiënte isolatie blijft de temperatuur in je huis constanter, wat zorgt voor een aangenamere leefomgeving. Daarnaast verhoogt nieuwe spouwmuurisolatie ook de akoestische isolatie van de woning en worden geluiden van buiten meer gedempt.
- Lagere energiekosten: een goed geïsoleerd huis verbruikt minder energie, wat zich vertaalt in een lagere energiefactuur. Zo verdien je de investering in nieuwe spouwmuurisolatie snel terug.
- Meerwaarde van je woning: wanneer je woning voldoet aan de isolatienormen, is ze aantrekkelijker voor toekomstige kopers en stijgt de waarde.
- Minder risico op vochtproblemen: is de spouw goed geïsoleerd, dan is er minder risico op koudebruggen langs waar de kou kan binnendringen. Dit betekent ook dat er minder condens is, en dus minder kans op vochtproblemen.
hoe verwijderen we verouderde spouwmuurisolatie?
Verouderde spouwmuurisolatie verwijderen is cruciaal voordat je nieuwe isolatie plaatst. Gelukkig is dit eenvoudiger dan je denkt. Bij Isolteam gebruiken we geavanceerde technieken om oude isolatie snel en grondig te verwijderen.
Zo pakken we het aan:
01. inspectie van de spouwmuur.
Onze experts inspecteren de spouwmuur om te bepalen welk type isolatiemateriaal aanwezig is en hoe dit het beste kan worden verwijderd. Ook controleren ze de staat van de gevelsteen, het voegwerk en de spouwmuur zelf om na te gaan of deze wel geschikt is voor na-isolatie.
02. oude isolatie verwijderen.
Afhankelijk van het materiaal (zoals UF-schuim, glaswolvlokken of EPS-parels) gebruiken we gespecialiseerde technieken om de isolatie volledig te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de spouwmuur vrij en klaar is voor nieuwe isolatie.
03. voorbereiding voor nieuwe isolatie.
Na het verwijderen van de oude isolatie wordt de spouwmuur gecontroleerd op eventuele schade of obstructies die het isolatieproces kunnen belemmeren. Indien nodig voeren we reparaties uit.
04. aanbrengen van nieuwe isolatie.
We brengen het nieuwe isolatiemateriaal aan via kleine gaatjes in de voegen van de gevel, die ook gebruikt zijn om de isolatie te verwijderen. Achteraf maken we de inblaasopeningen weer dicht met voegmortel, zodat je er niets meer van merkt.
welke soorten spouwmuurisolatie bestaan er?
Om de juiste spouwmuurisolatie voor je bestaande woning te kiezen, is het belangrijk om de verschillende materialen en hun eigenschappen te begrijpen. Wij adviseren je graag over de beste optie voor jouw specifieke situatie.
Dit zijn de meest gebruikte isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie:
glaswol.
Glaswol is een populaire keuze vanwege zijn uitstekende thermische en geluidsisolerende eigenschappen. Het materiaal bestaat uit gerecycleerd glas en zand, waardoor het ook nog eens een milieuvriendelijke keuze is. Voor spouwmuurisolatie gebruiken we glaswolvlokken die ingeblazen worden in de muur. Het voordeel? Het is flexibel en past zich goed aan onregelmatige oppervlakken aan, wat zorgt voor een naadloze isolatielaag.
Neopixels® of EPS-parels.
EPS-parels, of geëxpandeerd polystyreen, zijn lichte kunststof bolletjes die samen met een lijm in de spouwmuur ingeblazen worden. Het is een lichtgewicht isolatiemateriaal met uitstekende thermische prestaties en het heeft een lange levensduur. Daarnaast is EPS vochtbestendig en behoudt het zijn isolerende eigenschappen ook in vochtige omstandigheden. Dit maakt het een ideale keuze voor spouwmuren die blootgesteld worden aan verschillende weersomstandigheden.
wat is de prijs van het na-isoleren van spouwmuren?
Het vervangen van verouderde spouwmuurisolatie is een slimme investering in de energie-efficiëntie en het comfort van je huis.
Wanneer we je spouwmuur isoleren met glaswolvlokken of EPS-parels, mag je rekenen op 20 tot 25 euro per m2, inclusief plaatsing en exclusief btw. Benieuwd naar een exacte berekening voor jouw project?