U bent hier

Smelt de sneeuw op je dak sneller dan bij de buren?

Sneeuw … you love it or you hate it. Waar de dwarrelende witte vlokken menig kinderhart sneller doen kloppen, zien veel volwassenen het sneeuwtapijt het liefst zo snel mogelijk uit het straatbeeld verdwijnen. En toch, ook voor ‘sneeuwhaters’ is sneeuw een handig hulpmiddel.

Waarom sneeuw op je dak een goede zaak is

Kan je de kleur van de dakpannen van je buren zien terwijl jouw dak nog (of al) maagdelijk wit is? Dan zit het wel snor met de isolatie van jouw dak. De verklaring ligt voor de hand: hoe beter je dak geïsoleerd is, hoe minder warmte erdoor ontsnapt en hoe minder het dak opwarmt. In dat geval blijft de sneeuw dus langer liggen (of duurt het langer voordat hij blijft liggen). Omgekeerd zal de sneeuwlaag op een slecht of niet-geïsoleerd dak sneller wegsmelten, zelfs op een bewolkte en ijskoude dag. Binnen ben je dan namelijk volop aan het verwarmen. En omdat warmte nu eenmaal stijgt, klimt een deel ervan naar het hoogste punt van je woning. Voorzie je daar geen of te weinig isolatie, dan stijgt de warmte alleen maar verder, doorheen het dak. Het grootste deel van het jaar laat dit geen sporen na, tenzij op je energiefactuur. Als het echter heeft gesneeuwd, warmt de ontsnappende warmte de sneeuw en passant op en traceer je de ‘vluchtroute’ moeiteloos aan de kleur van je dak.

Wat sneeuw je nog meer leert

Staar je echter niet blind op de vergelijking met je buren. Een gebrek aan isolatie is niet altijd de boosdoener. Misschien verwarm jij de zolderkamer wel, terwijl je buren hem gewoon als onverwarmde opslagruimte gebruiken. Vergelijk ook enkel daken met dezelfde oriëntatie en hellingsgraad. En zelfs dan kan Moeder Natuur je een handje helpen. Smelt de sneeuw sneller op bepaalde zones van je dak, rond het dakvenster bijvoorbeeld? Dan heb je met het blote oog koudebruggen ontdekt, zonder dat er een warmtecamera aan te pas hoeft te komen.

Het gratis isolatiebezoek

Is je dak – of een deel ervan – sneller sneeuwvrij dan dat van de buren? En kijk je op zolder meteen tegen het onderdak of dakpannen aan? Vraag dan een isolatiebezoek aan. Tijdens dit gratis bezoek bekijken we voor jou de beste isolatieoplossing van jouw dak.