U bent hier

Isoleren langs binnen of buiten?

Voor je (na-)isoleert dien je altijd eerst een aantal vragen te beantwoorden. Welk deel van je woning komt het eerst aan de beurt? Welke materialen kies je? Maar ook: wanneer isoleer je aan de binnenkant of beter aan de buitenkant? In dit artikel vergelijken we isoleren langs binnen met isoleren langs buiten voor de drie voornaamste isolatielocaties: de buitenmuren, het plat dak en het hellend dak. En we maken onderscheid tussen nieuwbouw en renovatie.

Hellend dak isoleren langs binnen of langs buiten

Bestaande, maar ook nieuwe hellende daken worden meestal aan de binnenzijde geïsoleerd. Daarbij worden isolatiedekens uit minerale wol tussen de dakspanten geplaatst en afgedekt met een lucht- en dampscherm. Prijs-kwaliteit is dit de beste optie en bovendien zorgt de minerale wol voor akoestisch comfort. Daarnaast zijn ook gespoten isolatieschuim uit Icynene of ingeblazen cellulosevlokken of houtvezels een mogelijkheid.

Bij nieuwbouw of grondige renovatie kan een hellend dak ook aan de buitenzijde worden geïsoleerd. Daarvoor worden harde isolatiepanelen uit PUR of PIR of sandwich dakelementen gebruikt. Het grote voordeel van zo’n sarkingdak is dat de isolatielaag dan nergens onderbroken wordt en koudebruggen geen kans maken. Bij renovatie betekent het ook dat je de bestaande binnenbekleding niet hoeft af te breken. 

Plat dak isoleren langs binnen of langs buiten

Platte daken worden bijna altijd langs de buitenkant geïsoleerd, zowel bij nieuwe als bestaande woningen. In dit geval spreken we van een warm dak. Drukvaste isolatiepanelen uit PUR of PIR of minerale wol worden langs de buitenzijde van het dak gelijmd of gemonteerd en vervolgens afgedicht met EPDM, PVC of bitumen. De combinatie met een dampscherm sluit interne condensatie en eventuele vochtproblemen uit. Komt de isolatielaag bovenop waterdichting, dan spreken we over een omkeerdak. Ook groendaken vallen onder deze categorie.

Ook al is het risico op vochtproblemen en condensatie veel groter, toch kan isoleren langs de binnenzijde van een plat dak ook een optie zijn. We spreken in dat geval over een koud dak. Dat is bijvoorbeeld het geval bij houtskeletbouw. Isolatie uit cellulosevlokken, houtvezels of minerale wol wordt dan tussen de houten dakconstructie aangebracht. 

 

Binnenmuur isoleren versus buitenmuur isoleren 

De buitenmuren van bestaande woningen kan je langs buiten, langs binnen, maar ook via de spouw isoleren. Bij nieuwbouw wordt altijd langs de buitenkant geïsoleerd. Dit zorgt voor meer comfort en ruimte in de woning en sluit het risico op koudebruggen en condensatie uit.

Bij na-isolatie aan de buitenkant van een bestaande woning plaats je het isolatiemateriaal op de bestaande gevelsteen en werk je de isolatie af met een gevelpleister, steenstrips of gevelpanelen. Je kan ook een nieuwe buitenmuur optrekken en de spouw die zo ontstaat, isoleren. Laat je gevel isoleren door Isolteam!

Is er al een spouwmuur? Dan kan je via kleine booropeningen in de voegen glasvezelvlokken of EPS-parels blazen in de holte tussen binnen- en buitenmuur. De gaatjes voeg je daarna eenvoudig weer op. Deze inblaastechniek is snel en goedkoop en verandert niets aan het uitzicht van je gevel. Nadeel is wel dat je slechts 5 à 6 cm isolatie kan aanbrengen. Alle details over spouwmuurisolatie.

Ook binnenmuren isoleren kan, maar enkel wanneer isoleren langs de buitenkant of via de spouw geen optie is. Bijvoorbeeld wanneer je de rooilijn zou overschrijden of de bestaande gevel behouden moet blijven. Bij deze manier van isoleren, creëer je een isolerende voorzetwand en verlies je dus ruimte in huis.

Premies voor isoleren langs binnen en langs buiten

Zowel voor isolatie aan de binnenkant als aan de buitenkant van je buitenmuren, krijg je in 2019 nog een premies van 15 euro per vierkante meter muuroppervlakte. Bij isolatie via de spouw bedraagt de premie 5 euro per vierkante meter en bij dakisolatie 4 euro per vierkante meter. Bekijk alle voorwaarden voor deze premies of vraag direct een offerte aan voor jouw project.