U bent hier

Luchtdicht bouwen, een noodzaak voor de toekomst

Luchtdicht versus dampdicht

Dampdicht bouwen wordt al langer toegepast. Via aangepaste dampschermen wordt erover gewaakt dat warme en vochtige binnenlucht niet kan migreren binnenin de constructie, en daar zorgen voor condensatie, vochtproblemen en schimmels.

Luchtdicht bouwen zorgt dat verwarmde binnenlucht niet kan ontsnappen uit de woning en dat koude tocht buiten blijft. Luchtdicht bouwen zal zo zorgen voor energiebesparing én het verhogen van het wooncomfort. Een luchtdichte woning scoort trouwens akoestisch beter.

De damp- en vochthuishouding worden bij deze techniek geregeld door een gecontroleerde ventilatie, zodat een overschot aan damp en vocht in de woning naar buiten toe geëvacueerd kan worden.

Bekijk hier enkele luchtdichting realisaties ›

Hoe BEN ben jij?

Luchtdicht bouwen is noodzakelijk om maximaal energiezuinig te kunnen wonen. BEN (Bijna Energie Neutraal) is daarbij de nieuwe norm en luchtdichtheid een absolute noodzaak.

Luchtdichtheid is enkel mogelijk bij een luchtdichte bouwschil waarbij geen warmteverliezen meer optreden ter hoogte van kritische aansluitpunten (bouwknopen). Hierbij is doeltreffende isolatie van kapitaal belang.

Vraag hier je isolatieofferte aan  ›

Tip: Luchtdicht bouwen levert je een leuke bonus op bij het E-peil van de woning: 10 tot 15 E-punten winst!

Luchtdicht bouwen is samenwerken

Luchtdicht bouwen vergt een optimale coördinatie tussen architect, aannemer en isolatiebedrijf. Alle gezamenlijke inspanningen kunnen immers tenietgedaan worden wanneer bijvoorbeeld de een aannemer onoordeelkundig gaten begint te boren, die de luchtdichte schil doorbreken. Overleg en samenwerking zijn noodzakelijk.

Kies uitsluitend partners die specifieke ervaring hebben met luchtdicht bouwen. Voor elke toepassing bestaan één of meerdere oplossingen en geschikte technieken, materialen, tapes, kitten, coatings, …

Belang van de isolatie bij luchtdicht bouwen

Bij luchtdicht bouwen is een goede plaatsing van isolatie uiteraard belangrijk. Luchtdichtheid vormt samen met thermische isolatie en ventilatie een onafscheidelijk trio. Er mogen zich nergens gaten of kieren voordoen, en langs binnen zorgt een luchtdicht vlies ervoor dat er geen luchtbewegingen meer mogelijk zijn van buiten naar binnen en omgekeerd. De finale luchtdichtheid wordt gemeten en bevestigd aan de hand van de zogenaamde ‘blowerdoortest’ in combinatie met thermische camera’s.

Contacteer Isolteam en ontdek welke oplossingen wij te bieden hebben voor luchtdicht bouwen.