shutterstok 132287945 lr

je huis renoveren? alle voordelen en tips op een rij

Op zoek naar een energiezuinige woning? Maar twijfel je tussen nieuwbouw of een renovatieproject? Vooraleer je een beslissing neemt, is het belangrijk om een aantal zaken op een rijtje te zetten. Kies je voor renoveren, dan kan je starten met een kleiner budget en op basis daarvan selecteren wat je opknapt.

de voordelen van renoveren:



Renoveren biedt nog heel wat andere voordelen:

  • Een investering die rendeert
  • Waardevermeerdering woning
  • Allerlei subsidies en premies
  • Voordelig BTW-tarief
  • Geen inname van nieuwe ruimte 
  • Woning met charme en karakter op een unieke locatie
dakisolatie

tip 1: vergeet je dak niet te isoleren

Sinds 2020 moeten alle daken van zowel woningen als huurwoningen verplicht geïsoleerd zijn en voldoen aan de dakisolatienorm. Het gaat om daken die voor 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Zo’n 15 tot 20% van alle woningen in Vlaanderen beschikken niet over dakisolatie. Wat heeft dat als gevolg? Indien je geen dakisolatie hebt, riskeer je als eigenaar een ongeschiktheidsverklaring door de burgemeester.

tip 2: benoveren of beter renoveren

De Vlaamse overheid pleit nu en in de toekomst voor energiezuinige woningen. Hoe kan je daaraan voldoen? Door te kiezen voor BENOveren ofwel BEter reNOveren. Zo beantwoordt jouw woning zeker aan de norm vandaag en in de toekomst. Wist je trouwens dat je energiezuinige woningen vaak sneller en voor een hogere prijs kan verkopen?

tip 3: controleer op welke renovatiepremies je recht hebt

De overheid voorziet verschillende renovatiepremies die wij in drie grote groepen indelen:

Ga je meerdere renovaties aan? Dan is de Totaalrenovatiebonus en BENOpass voor jou interessant.

Deze bonus verkrijg je op de algemene premies, wanneer je binnen de 5 jaar drie of meer energie-efficiënte investeringen combineert. Hoe meer investeringen je uitvoert, hoe hoger de bonus zal zijn.

Je kan hiervoor kiezen uit 7 investeringen:

  • Dak- of zoldervloerisolatie
  • Muurisolatie langs binnen, buiten of spouw
  • Vloerisolatie of plafond (kruip)kelder
  • Nieuwe beglazing
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Ventilatie

Let wel, de premies zijn enkel geldig wanneer deze investeringen worden uitgevoerd door een erkend aannemer, zoals Isolteam.

EPC-labelpremie bij energierenovatie

Heb je een woning met een ondermaatse EPC én investeer je in een energetische renovatie, dan verbeter je de energiescore van jouw woning. Als je het EPC-label van jouw woning binnen de 5 jaar kan verlagen tot een zeker niveau, kan je aanspraak maken op deze EPC-labelpremie. Dit kan je aantonen met een nieuwe EPC na de energetische renovatie.

Let op: de labelpremie is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus, maar wel met individuele energiepremies voor dak, gevel en vloer.

tip 4: isoleer je gevel!

Woon je in een relatief nieuwe woning, dan zit het waarschijnlijk wel snor met je energiescore. Renoveer je een oudere woning? Dan scoor je waarschijnlijk onvoldoende en verlies je tot 35% van de warmte via je muren. Afhankelijk van jouw woning zijn er dan een aantal isolatiemogelijkheden.

spouwmuur isolatie eps

spouwmuurisolatie

Het isoleren van een spouwmuur verwijst naar de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. We voeren het hoofdzakelijk uit bij oudere woningen, omdat men vroeger dacht dat lucht voldoende isoleert.

gevelisolatie

gevelisolatie

Wanneer je niet beschikt over een spouw, of je wil dikker isoleren dan de beschikbare ruimte in de spouw, gaan we over tot gevelisolatie.

binnenmuurisolatie

binnenmuurisolatie

Je kan bewust kiezen voor binnenmuurisolatie om akoestische redenen. Meestal wordt hier pas voor gekozen wanneer de voorgaande opties technisch niet mogelijk zijn. Door je binnenmuur te isoleren, verlies je ook wat plaats in huis.

tip 5: hoe merk je warmteverlies op?

Het is niet eenvoudig om warmteverlies op te merken, doordat je het niet met het blote oog kunt waarnemen. Toch kan je het zelf testen als je het gevoel hebt dat iets niet klopt. Wat moet je doen? Wrijf over de plek of plekken waarvan je denkt dat er verlies op zit. Voel je een opvallend temperatuurverschil of tocht in bepaalde zones? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een koudebrug, of een warmtelek.

Een koudebrug kan aan de basis liggen van thermische isolatie die niet doorloopt of elkaar onvoldoende verbindt. Maar het kan ook wijzen op vochtplekken. Niet zeker wat er aan de basis ligt van jouw warmteverlies? Wij raden je aan een expert onder de arm te nemen!

tip 6: zelf renoveren of isolatie uitbesteden?

Ga je zelf aan het werk of doe je beter een beroep op een specialist? Een vakman inschakelen levert je in ieder geval heel wat voordelen op. Zo geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6% tegenover 21% wanneer je zelf renoveert. In de isolatiesector heb je enkel recht op mooie premies wanneer je de werken door een erkend aannemer zoals Isolteam laat uitvoeren. Je hoeft geen materiaal aan te schaffen en hebt meer tijd voor andere zaken. Daarnaast wordt het werk nog eens vakkundig uitgevoerd. Alleen maar voordelen dus! Benieuwd naar het financiële plaatje? Wij berekenden voor jou het verschil tussen isolatie uitbesteden of zelf isoleren.

Zelf isoleren of uitbesteden? Het prijsverschil.

Wij denken graag mee met de keuze van het juiste isolatiemateriaal, zorgen voor de nodige berekeningen én een perfecte uitvoering van de werken.