pir-platen

je binnenmuur isoleren met PIR: een goed idee?

Je binnenmuur isoleren is geen eenvoudige karwei. Gelukkig weten onze specialisten van aanpakken en kennen ze elk isolatiemateriaal door en door. Zoals PIR, een veelzijdig isolatiemateriaal dat je onder andere kan gebruiken als binnenmuurisolatie. Maar wat zijn de eigenschappen van PIR? En is het wel het beste isolatiemateriaal om je binnenmuur mee te isoleren? Wij beantwoorden al je vragen.

wat is PIR?

Polyisocyanuraat, of kortweg PIR, is een kunststofschuim dat voornamelijk bij de isolatie van daken, gevels, binnenmuren of vloeren wordt gebruikt. De hoge isolatiewaarde van 0,020 tot 0,024 W/mK biedt een groot voordeel bij de isolatiedikte van deze toepassingen. Zo hoef je minder dik te isoleren om een hoog isolatierendement te halen, wat ervoor zorgt dat het één van de meest toegepaste materialen is voor gevels en platte daken.

binnenmuur isoleren met pir

waarom je binnenmuur isoleren met PIR-isolatieplaten?

Wie energie wil besparen, kijkt daarvoor best eens naar z’n gevel. Die vormt immers een belangrijk contactoppervlak met de buitenlucht waardoor heel wat warmte de woning verlaat. Een oplossing hiervoor is gevelisolatie of spouwmuurisolatie. Wanneer dat technisch onmogelijk is, gaan we over naar binnenmuurisolatie.

PIR-panelen zijn hiervoor een uitstekend isolatiemateriaal. Dankzij de lage isolatiedikte kan je een dunne isolatie uitvoeren, wat essentieel is bij de binnenmuren van een woning. Ook is het materiaal makkelijk in gebruik, waardoor je het eenvoudig kan verwerken en naar wens kan verzagen of versnijden.

hoe isoleren met PIR-platen?

De PIR-platen kan je achter en/of tussen de voorzetstructuur plaatsen. Vervolgens vul je alle kieren nauwkeurig op met isolatieschuim. Hierbij is een perfecte lucht- en dampdichting aan de warme zijde van de wand belangrijk. De PIR-isolatie is op zich al voldoende dampremmend, maar voor een performante uitvoering is een aanvullend damp- en luchtscherm noodzakelijk. Deze plaats je op de voorzetstructuur.

Voor een nog snellere plaatsing van de isolatiepanelen, bestaan er ook PIR-platen met een afwerkingslaag uit gipskarton. Dankzij deze combinatie hoef je de panelen enkel tegen een muur te kleven en de naden op te voegen. Om een feilloze installatie van deze PIR-wandisolatie te garanderen, is een vlakke ondergrond cruciaal.

Heb je last van vochtgevoelige muren? Dan zijn deze panelen niet de beste optie om je binnenmuur te isoleren. Afhankelijk van je isolatieproject adviseren we ook alternatieve uitvoeringen. Wil je weten welk materiaal bij jou past? Reken op onze isolatiespecialisten!

binnenmuren isoleren met pir
binnenmuur laten isoleren

met welke andere isolatiematerialen kan je je binnenmuur isoleren?  

gespoten isolatieschuim

We isoleren een bestaande binnenmuur voornamelijk aan de hand van een nieuwe kaderstructuur tegen of voor de muur. Die structuur vullen we vervolgens op met gespoten isolatieschuim zoals Icynene. Icynene biedt veel mogelijkheden en is daarom ook uitermate geschikt voor de structuur van houtskeletwoningen. Doordat Icynene dampremmend en luchtdicht is, is een bijkomend dampscherm niet meer nodig.

akoestische voorzetwand met minerale wol

Bij binnenmuurisolatie is er veelal een voorzetwand aan de binnenzijde van de buitengevel nodig. Die wandisolatie kan je ook combineren met een akoestische opgebouwde voorzetmuur. Zo worden storende geluiden van buitenaf gedempt, waardoor je thermisch en akoestisch comfort aanzienlijk verhogen. Een flexibel en zacht isolatiemateriaal zoals minerale wol is hiervoor het meest geschikt.

capillair actieve opbouw met houtwol of cellenbeton

Houtwol of cellenbeton zijn capillair actieve isolatiematerialen, wat wil zeggen dat ze een poreuze en dampopen structuur hebben. Door deze opbouw zijn de materialen vochtregulerend, waardoor een dampscherm overbodig is bij de isolatie. Het materiaal slaat het vocht op, om het later terug af te geven. Deze uitvoering is hierdoor aangewezen bij vochtgevoelige muren. De thermische prestaties zijn door deze structuur iets minder goed dan die van traditionele isolatiesystemen.

opbouw met panelen uit cellenglas

Cellenglas, of schuimglas, is dankzij z’n uitzonderlijk hoge drukweerstand een zeer sterk isolatiemateriaal waar je zelfs letterlijk op kan bouwen. Bovendien is het waterbestendig en dampdicht, waardoor de isolatieplaten zeer interessant zijn om je binnenmuren te isoleren. Zo ben je met schuimglas zeker van een waterdichte isolatielaag.

wil je weten wat de beste oplossing is om je binnenmuren te isoleren?