U bent hier

Isoleren of zonnepanelen bij renovatie: wat is interessantst?

Wat levert de grootste energiebesparing op? Zonnepanelen of isolatie? Dilemma! Waarmee laat je de energiefactuur het meest dalen? Je keuze hangt af van drie variabelen: jouw woning, budget en installateur. Dat vraagt om een woordje uitleg.

1. Jouw woning

Gaat het om een nieuwe of oudere woning? In het tweede geval spreken we al snel van een renovatiewoning, omdat er nog ruimte voor verbetering is. Kijk eens of het dak al geïsoleerd is, want anders verlies je alleen daar al 30% van de warmte. Vanaf 2020 is dakisolatie trouwens verplicht voor elk huis. Ook muur- en vloerisolatie besparen jou heel wat energie.

Kocht je net een nieuwbouwwoning? Sinds 2016 moet die beantwoorden aan de EPB-eisen die elk jaar strenger worden. Kortom, jouw aannemer zorgde ongetwijfeld al voor dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Rest alleen nog de optie zonnepanelen.

2. Jouw budget

Heb je een beperkt budget om te investeren? Dan kies je het best voor isolatie, want zonnepanelen zijn een pak duurder in aankoop. En je maakt ook nog altijd aanspraak op isolatiepremies van de overheid: € 6 per m2 voor dakisolatie. Uitgerekend is dat ongeveer 25% van de totale kostprijs van de werken. Bovendien is de terugverdientijd van isolatie een stuk korter dan die van zonnepanelen en zorgt isolatie voor een verbetering van het woonklimaat.

De gemiddelde prijs voor de dakisolatie van een hellend dak met minerale wol bedraagt € 20 - € 25 m2 exclusief btw en inclusief plaatsing. Voor een dak van 100m2 komt dat op € 2.000 - € 2.500. Trek daar nog eens de isolatiepremie van € 600 af en je komt op € 1.400 - € 1.900 exclusief btw en inclusief plaatsing.

Heb je een ruimer budget om te investeren? Dan kan je ook isolatie ook combineren met zonnepanelen. Vroeger kreeg je een fikse premie van de overheid, maar ook zonder korting of subsidie blijven zonnepanelen heel rendabel. Ze gaan gemiddeld zo’n 25 jaar mee en leveren jaarlijks een mooie besparing op!

De gemiddelde prijs voor zonnepanelen ligt op € 1,3 tot € 2 per Wp, inclusief btw. Voor 4000 kWh kom je op € 6.000 - € 10.000.

3. Jouw installateur

Prijzen van installateurs of aannemers verschillen wel eens. Zoek dus zeker een goede partner om te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. Vergelijk offertes. Tip: er is meer dan alleen een prijs. Ook de kwaliteit en service spelen een rol in jouw eindoordeel, toch?

Heb je interesse in isolatie? Vraag dan hier een offerte aan en wij contacteren je voor een gratis plaatsbezoek!