glaswol

isoleren met minerale wol: alles wat je moet weten

Minerale wol is één van de beste materialen om mee te isoleren. Je kan er veel richtingen mee uit zoals daken, spouwmuren of vloeren en het is uiterst betrouwbaar. Het bevat namelijk uitmuntende thermische eigenschappen, maar dat zijn niet de enige voordelen van minerale isolatie. Wij sommen alle kenmerken en belangrijke info over glaswol en steenwol voor je op.

waarom kiezen voor minerale wol?

Minerale wol is eenvoudig om te verwerken en biedt 5 belangrijke voordelen:

1. Warmte-isolatie

De warmtegeleidingscoëfficiënt van minerale wol bedraagt slechts 0,030 tot 0,040 W/mK, wat van rotswol en glaswol een dikwijls toegepast isolatiemateriaal maakt.

2. Geluidsisolatie

De vezelmat hindert de luchtbeweging waardoor minerale wol perfect geluid absorbeert.

3. Brandveilig

Minerale wol wordt gemaakt van glas of steen en is hierdoor onbrandbaar. Dit materiaal biedt een uitstekende weerstand tegen brand en draagt bij tot de brandveiligheid van gebouwen.

4. Duurzaam

Minerale wollen zijn duurzame materialen die geen chemische bestanddelen bevatten. Doordat het isolatiemateriaal gemaakt wordt van natuurlijke grondstoffen is het milieuvriendelijk en volledig recycleerbaar. Bovendien behoudt het levenslang zijn isolerend vermogen.

5. Vochtwerend

Minerale wol zoals glaswol en rotswol nemen geen vocht op en zijn hierdoor beschermd tegen schimmels en bacteriën. De materialen blijven hun doeltreffende isolerende werking behouden. Daarnaast is het vochtregulerend, waardoor de waterdamp er zonder problemen weer uitdampt.

welke soorten minerale wol zijn er?

Minerale wol bestaat uit 2 isolatiesoorten, namelijk: rotswol en glaswol. Het grote verschil tussen de twee is het basismateriaal waaruit het gemaakt is. Zo bestaat glaswol uit gerecycleerd glas, terwijl dat bij rotswol vulkanisch gesteente is.

glaswol

Glaswol

Glaswol isolatie is flexibel en eenvoudig toepasbaar in verschillende structuren en ondergronden. Zo kan je glaswol gebruiken als isolatiedekens, isolatiepanelen, pijpschalen en als losse inblaaswol. De dekens zijn geschikt voor dakisolatie doordat die mooi passend en zonder naden geplaatst worden. Glaswolplaten gebruiken we om gevels te isoleren. Dankzij de elastische structuur sluit de minerale isolatie perfect aan. Ook als akoestische isolatie zijn de panelen perfect.

De inblaaswol dient als na-isolatie van bestaande spouwmuren en om isolatie in te blazen in een houtskeletstructuur. De isolatieschalen uit glaswol zijn voorgevormd om over alle buizen te schuiven. De minerale wol onderscheidt zich dankzij z’n uitstekende thermisch isolerende eigenschappen.

rotswol

Rotswol

Rotswol of ook steenwol genoemd kenmerkt zich door zijn brandwerende toepassingen. Het is bestand tegen temperaturen tot boven de 1000°C en is hierdoor onbrandbaar. Daarnaast bevat de rotswol isolatie dezelfde eigenschappen zoals glaswol en is het verkrijgbaar in isolatiedekens, rotswolplaten, pijpschalen en inblaaswol.

wat is de prijs van minerale wol?

Minerale wol is relatief goedkoop. Zo ligt de prijs voor rotswol tussen 30 en 50 euro per m² en voor glaswol tussen 20 en 40 euro per m². Wil je weten wat de prijs is voor een bepaalde isolatietoepassing? Wij geven je alvast enkele richtprijzen:

  • Richtprijs isoleren van dak met rotswol: 35-50 euro per m²
  • Richtprijs isoleren van zoldervloer met rotswol: 30-45 euro per m²
  • Richtprijs isoleren van gevel met rotswol: 30-45 euro per m²
  • Richtprijs na-isoleren van spouwmuur met glaswolvlokken: 20-22,50 euro per m²
  • Richtprijs isoleren van dak met glaswol: 25-35 euro per m²
  • Richtprijs isoleren van zoldervloer met glaswol: 20-30 euro per m²
  • Richtprijs isoleren van gevel met glaswol: 30-40 euro per m²

Heb je liever een concrete inschatting van je isolatieproject?