U bent hier

Isolatiepremies 2021

Ook in 2021 kan je nog aanspraak maken op premies als je je woning isoleert. Of beter gezegd: laat isoleren. Want voortaan kent de netbeheerder enkel nog premies toe voor wie de werken laat uitvoeren door een erkende aannemer. Een overzicht.

Isoleren met een aannemer

Dat we onze woningen moeten isoleren, hoeft al langer geen betoog meer. Een vakkundig uitgevoerde isolatie zorgt namelijk voor een optimaal comfort in huis en behoedt je voor verrassingen wanneer de energiefactuur binnenloopt.

Ook in 2021 kom je nog in aanmerking voor een premie, maar voortaan kent de netbeheerder deze enkel toe als je werkt met een erkende aannemer. Dat was voor de isolatie van buitenmuren, spouwmuren, vloeren en kelderplafonds in 2020 ook al zo, maar voor de isolatie van je dak of zoldervloer was er ook nog een premie voor doe-het-zelvers. Die premie valt weg. 

Wie zijn buitenmuur  langs de buitenzijde wenst te isoleren, heeft geluk. Die premie verdubbelt in 2021 van 15 euro per m2 naar 30 euro per m2. Isoleer je je gevel langs de binnenzijde? Dan blijft de premie 15 euro per m.

Meer dan ooit loont het dus de moeite om voor de (na-)isolatie van je woning een beroep te doen op een vakman, in plaats van zelf de handen uit de mouwen te steken. Na aftrek van de isolatiepremie en dankzij het verlaagde btw-tarief van 6% blijft de meerkost beperkt. Tegelijk geniet je van een correcte uitvoering en professioneel advies en levert het je tijdwinst op. We maakten eerder al een rekenvoorbeeld voor dakisolatie in 2021.

Op welke isolatiepremies heb je recht? 

De premies van de netbeheerder zijn de afgelopen jaren gedaald, maar toch zijn ze nog altijd van die aard dat je je investering al na enkele jaren hebt terugverdiend. Bekijk hier de terugverdientijd per toepassing.

Je netbeheerder voorziet voor 2021 volgende isolatiepremies:

 • Dakisolatie en zoldervloerisolatie: premie van 4 euro per m2
 • Isolatie buitenmuur via buitenzijde: premie van 30 euro per m2 
 • Isolatie buitenmuur via binnenzijde: premie van 15 euro per m2 
 • Isolatie spouwmuur: premie van 5 euro per m2
 • Isolatie van vloer of kelderplafond: premie van 6 euro per m2

 

Totaalrenovatiebonus

Bovenop deze individuele premies kom je in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus wanneer je binnen een periode van 5 jaar minstens 3 energie-efficiënte investeringen uit onderstaande lijst combineert:

 • dak- of zoldervloerisolatie
 • muurisolatie langs binnen, langs buiten of via de spouw
 • vloerisolatie of plafond (kruip)kelder
 • warmtepomp
 • zonneboiler
 • ventilatiesysteem

Bij 3 investeringen geniet je van een bonus van 1250 euro (of maximum 25% van de totale factuur), bij 7 investeringen loopt de bonus op tot 4750 euro. Voor appartementen worden deze bonusbedragen gehalveerd.

Een concrete offerte voor de isolatie door Isolteam?