U bent hier

Hoeveel bespaar je dankzij dakisolatie?

Warmte stijgt. En dus moeten we ze tegenhouden om te vermijden dat ze uit onze woning ontsnapt. Je dak isoleren blijkt daarvoor een efficiënte oplossing. Gemiddeld gaat namelijk 30 % van de warmte die je cv-ketel produceert via die weg verloren. Hoeveel dakisolatie precies oplevert, wordt bepaald door een aantal factoren, maar zeker is dat je de investering sowieso na een paar jaar hebt terugverdiend.

Enkele honderden euro’s winst dankzij dakisolatie

Een goed geïsoleerd dak houdt de warmte binnen. Dat betekent dat de warmte die je produceert ook effectief gebruikt wordt. De dertig procent warmte die via een niet-geïsoleerd dak ontsnapt, spaar je dus uit. Op je energiefactuur zie je dat vertaald in een besparing van 9 à 11 m3 gas per m2 dak. Afhankelijk van de isolatiemethode, het isolatiemateriaal en het soort dak bespaar je zo al snel enkele honderden euro’s per jaar. Zeker als je de ruimte onder het dak gebruikt als slaapkamer of hobbykamer.

Bereken de terugverdientijd met de energiewinstcalculator van de Vlaamse overheid

Welke factoren bepalen de besparing?

Hoeveel je uitspaart met een correct geïsoleerd dak varieert voor elke woning. Woon je in een rijwoning, een halfopen of een open bebouwing? Is je dak plat of schuin? Wordt de ruimte onder het dak gebruikt? Bij een verwarmde zolder is de besparing namelijk groter dan bij een onverwarmde zolder. Daarnaast spelen ook de gekozen isolatiemethode, het soort isolatiemateriaal, de isolatiedikte en het type van de verwarmingsketel een rol.

Alle details over de verschillende soorten dakisolatie en isolatiemethodes

Korte terugverdientijd van dakisolatie

Op basis van een prijs van 20 à 25 euro per m2 voor dakisolatie – en de premie van 6 euro per m2 in 2018 – is je investering na ongeveer twee jaar al terugverdiend als je op gas verwarmt. Met elektriciteit pluk je al na zes maanden de vruchten. Komen er bij de isolatie ook timmerwerken kijken, dan loopt de terugverdientijd op.

Waarom je dak isoleren?

Eerst en vooral om het warmteverlies via het dak een halt toe te roepen en zo energie te besparen. Maar dat is niet alles. Een geïsoleerd dak zorgt ook voor een aangename temperatuur in de ruimte onder het dak. In de winter hoef je zo minder te stoken en in de zomer blijft het lekker fris. De isolatielaag absorbeert bovendien ook het geluid van buitenaf.

Laat je dak nog in 2018 isoleren

Vanaf 1 januari 2019 daalt de premie van de netbeheerder van 6 euro naar 4 euro per m2. Ook dan blijft dakisolatie interessant, maar wil je je investering het snelst terugverdienen, vraag dan nu nog een offerte aan.

Lees meer over de premie voor dakisolatie