eps parels

hoe je vloer isoleren met EPS-parels?

Je vloer isoleren is zeer belangrijk: je creëert namelijk een buffer tussen de koude grond onder je woning en het verwarmde volume. Meer zelfs, dankzij vloerisolatie verhoog je de temperatuur met 9°C. Je verliest minder warmte via de vloer en krijgt een lagere energiefactuur. Bovendien is vloerisolatie ook een must wanneer je vloerverwarming wil installeren.

Om je vloer effectief te isoleren, hebben we een aantal mogelijkheden. Vloerisolatie met EPS-parels is er daar één van.

wat zijn EPS-isolatieparels?

EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen en is beter gekend als piepschuim. Het zijn kleine witte of grijze kunststofbolletjes die als isolatiemateriaal beschikbaar zijn in losse parels of vaste isolatieplaten. De EPS-korrels zijn vederlicht doordat ze voor 98 % uit lucht en voor 2 % uit polystyreen bestaan. Die samenstelling zorgt ervoor dat het materiaal een uitstekende isolatiewaarde heeft, ongevoelig is voor vocht en drukvast is.

vloerisolatie eps parels

hoe gebeurt de vloerisolatie met EPS?

Om je vloer te isoleren met EPS-korrels gebruiken we een EPS-isolatiechape. Dat is een sterk isolerende uitvullaag op basis van EPS-parels, een cementgebonden mortel en toeslagstoffen. Die chape brengen we aan met behulp van een pompinstallatie in een vrachtwagen. EPS-chape is perfect om leidingen op de ondervloer uit te vullen of om een tweede isolatielaag met isolatiepanelen te plaatsen.

Ook zijn EPS-parels geschikt als volwaardige vloerisolatie. Volgens de EPB-eisen moet een vloer voldoen aan een U-waarde van maximum 0,24 W/m²K. Om dit te behalen, is een isolatiedikte van 20 cm noodzakelijk. Met de chape kunnen we zelfs isolatiediktes tot 50 cm in één laag aanbrengen. Zo ben je met de EPS-korrels meteen zeker van een complete, naadloze vloerisolatie die alle gaten en holtes opvult.

Bovendien vormt chape met EPS-bolletjes een uitstekende basis voor akoestische isolatie, die contact- en luchtgeluiden in een gebouw dempt. EPS-chape biedt daarnaast een ideale oplossing als de opbouwhoogte van je vloer beperkt is of wanneer je een snelle droogtijd wenst.

wat is de prijs voor EPS-isolatie?

De prijs voor een isolatiechape met EPS-parels is afhankelijk van de dikte en varieert tussen 15 en 30 euro per m² (inclusief plaatsing, exclusief btw).

Wil je de precieze prijs weten van je vloerisolatie met EPS-parels?