Dakisolatie glaswol dampscherm luchtdichting

dak zonder onderdak isoleren

Jouw dak isoleren zonder onderdak? En wil je graag jouw lege zolder gebruiken als leefruimte? Dan hebben wij goed nieuws: tegenwoordig is het mogelijk om een dak zonder onderdak toch te isoleren!

dakisolatie glaswol dampscherm luchtdichting (vervangen)

wat is een onderdak? 

Een onderdak bestaat enerzijds uit plaatmateriaal, vezelcement of houtvezel, en anderzijds uit folie.

Allemaal hebben ze dezelfde functie om het water op te vangen en af te voeren dat tussen je pannen raakt. Zo houdt je isolatie vrij van vocht en blijft je zolder winddicht. Belangrijk is dat het onderdak voldoende dampopen is, zodat vocht in het dakgebinte kan uitdrogen.

Hoe weet je of je een onderdak hebt? Kijk je van op je zolder aan tegen je dakbedekking zoals dakpannen, dan is er geen onderdak aanwezig.

 

hoe een dak zonder onderdak isoleren?

Een niet of slecht geïsoleerd dak is verantwoordelijk voor 30% van alle warmteverliezen in huis. Een goede dakisolatie is dus essentieel om je energiefactuur te doen dalen. Indien je je zolder wil gebruiken als leefruimte, maar je niet beschikt over een onderdak, zijn er 2 mogelijkheden.

ersatz dak

1. ersatz-onderdak

Het ersatz-onderdak is een soepele en dampopen folie die we plaatsen tussen het dakgebinte en de isolatie. Met een ersatz-onderdak zal het occasionele water niet tot in de isolatielaag dringen, maar afgevoerd worden naar de dakvoet. Belangrijk hierbij, de dakpannen moeten in zeer goede staat en voldoende regendicht zijn. Zo blijft de isolatie goed beschermd en behoudt deze steeds een goede werking.

 

PUR-PIR platen

2. pur-pir isolatieplaten 

Een dak zonder onderdak kan je ook isoleren met PUR/PIR-isolatieplaten uit hardschuim. We schroeven hiervoor panelen uit PUR of PIR op de onderzijde van de kepers, een onderdeel van je dakconstructie.

Let op: zowel een Ersatz-onderdak als PUR-PIR isolatieplaten worden wordt toegelaten als tijdelijke toepassing: ongeveer 10 jaar. Op lange termijn raden we aan het dak te vernieuwen met plaatsing van een onderdak. Onthoud dat een investering in isolatie zichzelf zeer snel kan terugverdienen! Laat je dus niet afschrikken.

zoldervloerisolatie

andere soorten zolderisolatie

Natuurlijk bestaan er meerde mogelijkheden om je zolder te isoleren. Zo hoef je enkel isolatiedekens uit te rollen op de zoldervloer wanneer je je zolder voor niets zal gebruiken. Zoldervloerisolatie is bovendien goedkoper dan dakisolatie omdat we minder oppervlakte hoeven te isoleren. Ideaal dus als je de zolder enkel gebruikt als opslagruimte.

premies

Dankzij allerlei premies en voordelen, is het nu hét moment om te isoleren en komaf te maken met je niet-geïsoleerde zolder! Geen hoge energiefacturen meer tijdens de winter en geen enorme hitte meer tijdens de zomer.

 

dak zonder onderdak isoleren bij isolteam?

Dat kan! Wij zorgen voor een oplossing op maat. Bijkomend beantwoord wij jouw vragen over dakisolatie zonder onderdak.