Vloerisolatie PUR

gespoten pur in vraag en antwoord

Gespoten PUR-schuim is een ideale oplossing om vloeren snel en zonder naden te isoleren. Ook voor moeilijk bereikbare oppervlakken zorgt dit type isolatie voor een optimaal resultaat. PUR-schuim heeft daarnaast nog tal van andere voordelen. We laten ze je ontdekken aan de hand van de veelgestelde vragen.

PUR gespoten detail isolatiemateriaal

wat is gespoten pur?

Gespoten PUR (of polyurethaanhardschuim) ontstaat door de exotherme reactie van twee vloeistoffen: polyol en isocyanaat. Deze twee componenten worden vermengd in het spuitpistool en harden al enkele minuten na het spuiten uit. De luchtbelletjes in het geëxpandeerde schuim zorgen voor een hoge isolatiewaarde.

wat zijn de voordelen van gespoten pur?

Met gespoten PUR-hardschuim sla je twee vliegen in één klap, en nog snel ook. Je isoleert de vloer, maar je vult hem ook uit. 

  • Na het spuiten van de verschillende lagen ontstaat een mooi effen, geïsoleerd oppervlak dat overal perfect aansluit. Door die naadloze, lucht- en dampdichte uitvoering zijn koudebruggen en warmteverliezen uitgesloten.
  • De zeer goede isolatiewaarde zorgt bovendien voor een minimale vloeropbouw, in elke gewenste dikte.
  • Gespoten PUR biedt ook het voordeel dat de leidingen mee ingespoten worden. 
  • Tot slot is dit type isolatie ook tijdbesparend, want na ongeveer 1 dag is je vloer volledig geïsoleerd.

voor welke toepassingen is gespoten pur geschikt?

Gespoten PUR-schuim wordt bij uitstek toegepast als vloerisolatie, maar het is ook geschikt als plafondisolatie, binnenmuurisolatie, dakisolatie en zoldervloerisolatie. Gespoten PUR leent zich daarnaast zeer goed tot moeilijk bereikbare oppervlakken zoals kruipkelders en kelderplafonds vol leidingen, complexe dakgebinten en oneffen binnenmuren. Meer info over de toepassingen van gespoten PUR?

Muurisolatie PUR
Dakisolatie gespoten PUR

wat is de lambdawaarde van gespoten pur?

Met een lambdawaarde van 0,025 W/m.K beschikt gespoten PUR over een zeer hoge isolatiewaarde. Dat is onder meer beter dan EPS, XPS, glaswol of rotswol. Om dezelfde isolatiewaarde als deze materialen te halen, volstaat dus een kleinere dikte gespoten PUR. Aan de basis van de goede isolerende eigenschappen ligt het feit dat bij de expansie van het hardschuim kleine luchtblaasjes ontstaan. De stilstaande lucht in deze holtes maakt van gespoten PUR veruit de beste isolator.

hoeveel kost gespoten pur?

Voor vloerisolatie met gespoten PUR-schuim betaal je tussen 15 en 26 euro per m2, exclusief btw, maar inclusief plaatsing. Meer info over de kostprijs van gespoten PUR? Isolteam bezorgt je daarnaast graag een offerte op maat van jouw project.

Muurisolatie gespoten PUR
Isolatie kruipkelder PUR

kan je gespoten pur toepassen op elke ondergrond?

Gespoten PUR kan je rechtstreeks op het te isoleren oppervlak spuiten. Wel belangrijk: de betonvloer moet droog, proper, stofvrij en voldoende warm zijn. 

is gespoten pur schadelijk voor mijn gezondheid?

Enkel tijdens het spuiten en het uithardingsproces komen er schadelijke stoffen vrij. Professionele beschermingsmiddelen voor onze plaatsers zijn dus een noodzaak. Als bewoner is het gevaar na het uithardingsproces geweken. Het volstaat dus gewoon even iets buitenhuis te doen op de dag van de toepassing. 

Dakisolatie gespoten PUR
Vloerisolatie PUR

wat is de terugverdientijd van gespoten pur?

De terugverdientijd is afhankelijk van de vereiste dikte en het algemene isolatieniveau van je woning. Gemiddeld is je investering na 5 à 7 jaar terugverdiend. Onze isolatie-experts berekenen met plezier de terugverdientijd van jouw isolatieproject.

kan gespoten pur inzakken?

Gespoten PUR hardt al na enkele minuten uit, waarna een drukvaste isolatielaag ontstaat. Verzakken of krimpen is dan geen optie meer, zelfs niet bij isolatiediktes tot 50 cm. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de isolatie in verschillende lagen wordt aangebracht.

zorgt gespoten pur voor schade aan mijn woning?

Hoe hoger je een spuitpistool houdt, hoe groter het oppervlak waarop de spuitnevel terechtkomt. Daarom beschermen we altijd de onderzijde van de muren en dekken we ramen en deuren volledig af.

hoe wordt gespoten pur geplaatst?

De plaatsing van gespoten PUR verloopt snel en in verschillende lagen. Ze vereist echter wel de nodige expertise en zorgvuldigheid. Zowel voor het beschermen van de muren en ramen als het hanteren van de spuitinstallatie, het bepalen van de toepassingsdikte en het vlakschuren/aftoppen. Isolteam past gespoten PUR toe volgens een vast stappenplan gespoten PUR.

Vloerisolatie PUR
Vloerisolatie PUR

Meer weten over gespoten PUR? Of wil je graag gebruik maken van het isolatiemateriaal?