U bent hier

Geluidsoverlast door de buren? Verbeter de geluidsisolatie

Als je in een rijwoning of appartement woont, dan kun je er waarschijnlijk over meespreken: burenlawaai is nooit leuk. Onze tip? Werk aan de geluidsisolatie van je bestaande muren of vloeren. 

Concreet kun je jouw rijwoning, halfopen bebouwing of appartement op meerdere manieren isoleren via geluidsisolatie. We sommen alvast de belangrijkste informatie op!

Controleer eerst of er geluidslekken zijn

We raden je aan eerst en vooral te checken of er geluidslekken zijn. Genoeg methodes om die te dichten én dikwijls verbeteren ze de geluidsisolatie aanzienlijk!

Voorbeelden van vaak voorkomende geluidslekken:

  • Kieren rond ramen en deuren en bij aansluitingen van wanden en vloeren
  • Niet-geïsoleerde ventilatieopeningen
  • Doorlopende verhoogde vloeren of verlaagde plafonds

Pas wanneer zulke maatregelen niet volstaan, kun je grotere middelen inzetten. Je leest ze hieronder!

Bepaal of je last hebt van luchtgeluid of contactgeluid

Luchtgeluid is geluid dat zich voortzet in de lucht. Denk maar aan het televisietoestel van je buren dat je hoort.

Contactgeluid is geluid dat zich verplaatst via een vaste stof of structuur zoals de buurvrouw die met hakken op een harde vloer loopt of een deur die dichtgeslaan wordt.

Geluidsisolatie bij luchtgeluid

Problematisch geluidsoverlast via luchtgeluid kun je aanpakken door isolerende voorzetwanden te laten plaatsen - en dat aan de binnenkant van de buitenmuren. Het isolerend materiaal zal het geluid zoveel mogelijk gaan tegenhouden. Soms wordt het massa-veer-massa principe toegepast waarbij de nieuwe voorzetwand en de oorspronkelijke wand gescheiden worden met een veer om nog een betere geluidsisolatie te waarborgen.

Geluidsisolatie bij contactgeluid

Om contactgeluid te isoleren of ontkoppelen kan je een elastische en verende laag aanbrengen om de contactbruggen tussen de trillingsbron en het contactoppervlak te voorkomen. Denk maar aan een vrij hangend plafond, een voorzetwand of een dempende isolatielaag in de vloer.

Houd rekening met enkele vereisten voor een goede dubbelwandige constructie

Of je nu gaat voor geluidsisolatie aan het plafond van je appartement of de muren: bij geluidsisolatie via een voorzetmuur houd je maar beter rekening met een aantal factoren.

  • Vermijd tussen de spouwbladen elk stijf contact
  • Vermijd spouwresonanties door absorptiemateriaal aan te brengen in de spouw
  • Belangrijk: zorg voor een goede luchtdichtheid - dus geen kieren. Zo maken geluidslekken die voor direct geluid zorgen geen schijn van kans!

Klaar om geluidsoverlast aan te pakken met slimme na-isolatie? Neem contact op met Isolteam voor professionele hulp.