vocht en schimmel vermijden

ga de strijd aan met vocht en schimmel

Botste je onlangs bij het opnieuw behangen op een donkergekleurde en vochtig aanvoelende vlek op de muur? Of werd je bij het verschuiven van een kast getrakteerd op een gelijkaardige muffe verrassing? Schimmels op muren en plafonds zijn van alle tijden, maar gelukkig kan je er vandaag op een efficiënte manier komaf mee maken. Ontdek het recept tegen schimmelvorming in vraag en antwoord.

1. Hoe ontstaan schimmels?

Schimmels hebben twee zaken nodig om zich te ontwikkelen:

  • Vochtige binnenlucht
  • Temperatuurverschil

Schimmels ontwikkelen zich het best op klamme, donkere en vochtige plekken. Onze dagelijkse huishoudelijke activiteiten, zoals koken, wassen, douchen … zorgen voor veel vocht in de lucht. Ook kan vocht van buiten de woning binnendringen, door de warme binnentemperatuur neemt de binnenlucht het vocht op. Het vocht in de binnenlucht condenseert op plekken die door een gebrek aan isolatie of een verkeerd aangebrachte isolatie ‘koud’ zijn: de zogenaamde ‘koudebruggen’. Het is net op deze koude plekken dat condens neerslaat en de schimmel zich ontwikkelt.

2. Hoe kan je schimmel ontdekken?

Schimmels zitten vaak verborgen achter een kast, gordijnen of het behangpapier. Om deze reden springen vochtplekken dus mogelijks niet direct in het oog, maar zal je ze eerder ruiken.

Een muffe geur in een ruimte is vaak een teken van schimmelvorming, zeker als de geur er nog hangt nadat je het raam hebt opengezet. In de badkamer of de keuken is dan weer soms helemaal geen zoekwerk nodig om schimmel op te sporen. In dat geval is de schimmel niet alleen een gevaar voor je gezondheid, maar ook een visueel onaantrekkelijk probleem dat je zo snel mogelijk wil elimineren.

3. Wat zijn de gevaren van schimmel?

Het is niet zozeer de schimmel zelf die gevaarlijk is, maar zijn sporen die hij in de lucht verspreidt. Deze microscopisch kleine deeltjes komen ongemerkt in onze luchtwegen en longen terecht, wat bij langdurige en hevige blootstelling gevaarlijk kan zijn. Op lange termijn kunnen schimmelvlekken zelfs de stabiliteit van een woning in het gedrang brengen!

Hoe kan je een schimmelprobleem vermijden of oplossen?

Schimmel ontstaat in woningen die slecht of onvoldoende geïsoleerd zijn. De oplossing ligt dan ook in het wegwerken van die isolatiegebreken (en bijhorende koudebruggen) en het verkleinen van het temperatuurverschil. Hoe je dat doet? Door je muren, vloeren en plafonds volledig en goed passend na te isoleren of te isoleren.

Om koudebruggen te vermijden, moet de isolatielaag overal mooi passend en volledig geplaatst worden. Hieronder een aantal manieren om schimmel te vermijden:

  • Om interne condensatie te voorkomen, is een degelijke damprem noodzakelijk voor dakisolatie.
  • Het toepassen van vochtregulerende materialen kan ook een meerwaarde betekenen. Het is ook belangrijk om je woning voldoende te ventileren.
  • Een gesofisticeerd ventilatiesysteem is zeker niet altijd nodig. Elke dag gedurende een tiental minuten een raam of deur openzetten kan al volstaan.

5. Lost isoleren alle problemen op?

Na-isolatie en isolatie hebben in ieder geval het grootste aandeel in de oplossing. Isoleer je je dak of binnenmuur, dan is een dampscherm een must. Deze ‘barrière’ houdt vochtige binnenlucht uit het dak- of wandstructuur en voorkomt zo vochtproblemen en schimmel. Goed om weten is dat als je onderaan een binnenmuur vochtplekken opmerkt, deze mogelijk ook nadat je hebt geïsoleerd zullen terugkeren. Hier is opstijgend vocht de oorzaak en niet condensatie. Dit opstijgend vocht kan komen door het binnendringen van regenwater van buiten naar binnen. Dit kan bijvoorbeeld optreden door aflopend regenwater van de gevel tot op de verharding of terras rond de woning. Door een gebrekkige waterkering onderaan de muur, kan dit regenwater de woning binnendringen.

dampscherm isolatie

6. Lossen isolatie, een dampscherm en een voorafgaande inspectie alle vochtproblemen op?

Deze combinatie brengt ons zeer dicht bij de oplossing, maar je hebt de oplossing ook deels zelf in handen. Door te isoleren, maak je je woning namelijk luchtdichter. Binnenlucht die vroeger via kieren naar buiten ontsnapte, kan dat nu niet meer. Daarom is een ventilatiesysteem sterk aangeraden. Verluchten door het raam open te zetten, is een natuurlijk alternatief.

Jouw woning moet daarnaast ook voldoende regendicht zijn. Bij het dak, gevel of buitenschrijnwerk is dit meestal geen probleem, maar vaak wordt de waterkering onderaan de muur of ter hoogte van de kelder uit het oog verloren.

Wij gaan voor jou de strijd aan met vocht en schimmel

Onze specialisten weten perfect hoe schimmel en vocht te vermijden en zelfs te herstellen bij een isolatieproject.