U bent hier

EPB en EPC: waar staan ze precies voor?

Heb jij bouw- of verbouwplannen? Of ga je iets kopen, huren, verkopen of verhuren? Dan moet je rekening houden met regels en eisen, ook als het om isolatie en energieverbruik gaat. De afkortingen EPB en EPC klinken waarschijnlijk wel bekend in ieders oren, maar waar staan ze precies voor?

Wat is EPB

Dit is de afkorting voor energieprestatie en binnenklimaat. In meer woorden uitgelegd: alle factoren die invloed hebben op de energetische waarden van het gebouw. Niet alleen isolatie dus, maar ook luchtdichtheid, zonnepanelen, ventilatie- en verwarmingssystemen…

Hiervoor zijn er sinds 1 januari 2006 door de Europese Unie bepaalde minima vastgelegd die in de loop der jaren telkens strenger worden. Want zuinigere gebouwen stoten minder CO2 uit en dragen zo bij aan het halen van de gestelde klimaatnormen.

Aan welke EPB-eisen een gebouw moet voldoen, is afhankelijk van allerlei factoren. Maar om ongeveer een idee te krijgen van de eisen die van toepassing zijn op het gebouw, kijk je hier.

Wat is EPC

Deze afkorting staat voor energieprestatiecertificaat. Het is een verplicht document voor woningen en appartementen, aan te leveren door de verkoper of verhuurder ervan. Op het certificaat staat een getal tussen 0 en 700, waarbij de 0 staat voor energieneutraal en 700 voor zeer energieverslindend.

Aangezien dit een officieel certificaat is, moet het worden opgemaakt door een energiedeskundige type A die erkend werd door de Vlaamse overheid. De deskundige zal voor de opmaak van het EPC een inspectie uitvoeren van het dak, de muren, de vloer, de ramen, het verwarmingssysteem en natuurlijk het gebruikte isolatiemateriaal. Ook bouwjaar en oriëntatie van het gebouw spelen een rol bij de bepaling van de uiteindelijke waarde.

Om te zorgen voor een zo goed mogelijke score op het EPC, komt een isolatiespecialist altijd van pas.

Bereken hier jouw isolatieprijs.