dampscherm onder hellend dak

een dampscherm plaatsen onder een hellend dak: alles wat je moet weten

Dakisolatie is verplicht in elke woning. Het is daarom van groot belang dat je isolatie correct en goed is uitgevoerd. De juiste werkwijze en hoogwaardig isolatiemateriaal zijn een must. Bij Isolteam zorgen we er telkens voor dat je dak damp- en luchtdicht geïsoleerd is. Een dampscherm is hierbij cruciaal, zeker wanneer je langdurig wil genieten van je isolatie. Maar waarom? Wij leggen het je allemaal uit.

wat is een dampscherm?

Een dampscherm is fundamenteel voor een perfecte dakisolatie. In een woning is er veel warme en vochtige lucht aanwezig. Zo’n scherm houdt deze lucht tegen waardoor het niet doorheen de isolatie gaat en in de dak- of wandstructuur kan dringen. Met een dampscherm in het hellend dak vermijd je condensatie, vochtproblemen en schimmels en isoleer je damp- en luchtdicht.

Ook zorgt een dampscherm voor een effectieve werking van je isolatie. De warme lucht blijft binnen, terwijl je de koude lucht buiten houdt.

damscherm onder een hellend dak

waarop moet je letten als je een dampscherm plaatst onder een hellend dak?

Wie dakisolatie zegt, zegt dampscherm. De twee horen onlosmakelijk bij elkaar. Een dampscherm is een dampremmende folie die we aan de warme zijde van het hellende dak plaatsen. Hierdoor houd je de warme en vochtige lucht weg van de koude oppervlakken. Om optimaal te isoleren, is het belangrijk dat de meer dampdichte materialen aan de binnenzijde en de meer dampopen materialen aan de buitenzijde van de woning worden geplaatst.

Daarnaast is de afwerking bij dakisolatie van groot belang. Zo dekken we niet alleen het isolatiemateriaal af met een dampscherm, ook alle naden, kieren en spleten worden afgekleefd en gedicht met tape en isolatieschuim. Het hellend dak vormt met de isolatie en een dampscherm een mooi sluitend geheel, wat het wooncomfort aanzienlijk verhoogt.

Een uitzondering hierop is de isolatie met het isolatiemateriaal Icynene. Dit isolatieschuim is ademend en luchtdicht, waardoor een bijkomend dampscherm niet meer nodig is. Hierdoor zorgt icynene zelfs in de meest moeilijke omstandigheden voor een perfecte dakisolatie.

hoe plaats je een dampscherm onder een plat dak?

Een dampscherm onder een plat dak vraagt extra aandacht. Zo worden platte daken meestal langs de buitenkant geïsoleerd, maar ook langs binnen is een mogelijkheid. Bij deze isolatiemanier plaatsen we de isolatie langs de onderzijde, tussen het dakgebinte.

Een speciaal vochtregulerend en luchtdicht dampscherm is hier onmisbaar. Dankzij dit dampscherm droogt het vocht uit dat in het dakgebinte terechtkomt. Maar deze uitvoering mag je niet zomaar overal toepassen, het dak moet hiervoor geschikt zijn. Wil je weten of dat het geval is? Contacteer ons, wij helpen je hier graag bij.

wat is de prijs van een dampscherm?

Bij Isolteam is de prijs van een dampscherm inbegrepen bij je isolatie. Zo bedraagt de prijs voor dakisolatie tussen 25 en 35 euro per m², afhankelijk van het isolatiemateriaal. Wil je een concreter idee van de prijs voor je dakisolatie? Wij goten de prijzen van de verschillende isolatiematerialen in een handig overzicht.