Isolteam werknemers

ecologisch en duurzaam isoleren

De voorraad van bepaalde grondstoffen op aarde is niet oneindig. Hierdoor winnen ecologie en duurzaamheid terecht aan populariteit. En zelfs via isolatie draag jij een steentje bij!
Isoleren is een duurzame woonkeuze waardoor je energie bespaart. En wist je dat er zelfs ecologisch isolatiemateriaal bestaat? Op die manier verklein je niet alleen je voetafdruk, maar krijgt je huis ook een zuiniger energielabel.

We bespreken hieronder vier ecologische of duurzame isolatiematerialen en voor welke toepassingen we ze inzetten.

1. cellulose: een ecologisch alternatief

Cellulose of cellulosevlokken zijn een ecologisch alternatief voor de traditionele isolatiematerialen.

wat maakt cellulose een ecologisch isolatie alternatief?

Het ecologisch isolatiemateriaal, cellulose, bestaat uit gerecycleerd en verhakkeld krantenpapier. Daarbij worden boorzouten vermengd om schimmels, ongedierte en rotting te vermijden. Hierdoor stijgt de brandweerstand. Ook is cellulose niet giftig en bevat het geen schadelijke stoffen.

toepassingen van cellulose

Cellulose is niet enkel vochtregulerend, thermisch en akoestisch isolerend, maar ook zonwerend! Het perfecte isolatiemateriaal voor daken omdat die zo minder snel opwarmen.

Isolteam past cellulosevlokken toe bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten:

dakisolatie cellulose
cellulose isolatiemateriaal

2. houtwol: een natuurlijk en ecologisch isolatiemateriaal 

wat maakt van houtwol een ecologisch isolatiemateriaal?

Houtwol bestaat uit Noord-Europees sparrenhout afkomstig van duurzaam beheerde bossen met een PEFC-label. Daarnaast is het een milieuvriendelijk isolatiemateriaal, want het bevat geen boraten of fungiciden. Hoe minder chemische stoffen, hoe beter. Ook is houtwol volledig recyclebaar volgens het cradle-to-cradle principe. Het betekent dat elke grondstof die gebruikt wordt voor een bepaald product, we nadien hergebruiken voor een andere toepassing. Zo reduceren we de afvalberg.   

voor welke toepassingen is houtwol geschikt?

Niet alleen kan houtwol gebruikt worden bij deze verschillende toepassingen. Ook is het beschikbaar voor verschillende afwerkingen. Houtwol is beschikbaar in flexibele isolatie voor dakisolatie bijvoorbeeld. Daarnaast is het terug te vinden in harde isolatiepanelen voor vloerisolatie en als inblaasisolatie voor houtskeletstructuren.

Interesse in houtwol? Onze isolatie-experten helpen je verder!

Houtwol dak isolatiemateriaal

3. glaswol: een duurzaam isolatiemateriaal 

Glaswol is één van de meest duurzame isolatiematerialen. Het isoleert goed, helpt energie besparen en is bovendien milieuvriendelijk. Drie vliegen in één klap!

waarom is glaswol duurzaam?

Glaswol bestaat uit kalk, zand, natuurlijke en onuitputtelijke grondstoffen. Daarnaast is glaswol voor 75% uit gerecycleerd afvalglas samengesteld. Deze grondstoffen maken het materiaal herbruikbaar en volledig recycleerbaar.

waarvoor kan glaswol als isolatiemateriaal dienen?

Wij passen glaswol toe bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten voor:

Jouw woning isoleren met behulp van glaswol? Neem gratis contact op met onze isolatie experten en samen met jouw zoeken we naar de beste isolatieoplossing!

Dakisolatie glaswol dampscherm luchtdichting
Glaswol dak detail isolatiemateriaal

4. icynene: het ecologische isolatieschuim 

Bij isolatieschuim denk je misschien niet meteen aan ecologische isolatie. Toch is mogelijk om op een ecologische manier isolatieschuim te gebruiken. Icynene is namelijk een ecologisch isolatieschuim dat geschikt is voor de isolatie van alle oppervlakken. Het schuim zet tot 100 keer zijn eigen omvang uit, waardoor het elk gaatje en opening vult. Zo kunnen zelfs de meest moeilijke en onregelmatige oppervlakken voorzien worden van een continue, luchtdichte, thermische en akoestische isolatielaag.

wat maakt icynene ecologisch?

Het wordt gekwalificeerd als ecologisch, omdat het inert, niet giftig en ozonvriendelijk is. Inert verwijst naar het feit dat Icynene niet of nauwelijks reageert met andere chemische stoffen. Daarnaast gebeurt de uitbreiding van het isolatieschuim op waterbasis, waardoor geen schadelijke gassen vrijkomen. Elk vat hardschuim wordt vervaardigd van 3000 gemalen plastic flessen. Van elk verkochte ICYNENE-vat plant Icynene in de Hoge Tatra, grens van Slowakije en Polen, 5 nieuwe boompjes.

voor welke toepassingen is icynene geschikt?

Wij passen lycnene toe bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten voor:

Interesse in het ecologisch isolatieschuim? Contacteer één van onze isolatie-experten en wij helpen je graag verder!

icyenene ecologische plafondisolatie
ecologisch gespoten isolatie

“We lieten het dak van onze woning isoleren met Icynene. We zien nu al een besparing van 25% op onze verwarming en we hebben nog niet eens onze gevel laten isoleren.”

klaar om ecologisch te isoleren?

Na het lezen van ons artikel nog vragen over een bepaald ecologisch isolatiemateriaal? Of had je graag meer uitleg gehad over een toepassing? Neem contact met ons op en één van onze experten helpen je graag verder.

Jouw ultiem ecologisch en duurzaam isolatiemateriaal gevonden om jouw huis te isoleren?