Werknemer blaast cellulose in dak als circulaire isolatie

duurzaam bouwen dankzij circulaire isolatie

Wist je dat isoleren niet alleen goed is voor je energiefactuur, maar ook voor het milieu? Circulair isoleren met natuurlijke, biobased materialen biedt niet alleen thermisch comfort, maar draagt ook bij aan een duurzamere toekomst. Welke mogelijkheden zijn er, en hoe kies je de juiste oplossing voor jouw woning? In deze expert talk ontdek je alles over circulaire isolatie en hoe biobased materialen je huis groener maken.

wat is circulaire isolatie?

Circulair bouwen wordt steeds belangrijker en dus circulair isoleren ook. Maar wat houdt dat precies in?

Circulaire isolatiematerialen worden gemaakt uit grondstoffen die onuitputtelijk zijn. Nadien kunnen ze volledig gerecycleerd worden of hergebruikt worden, al dan niet in een ander isolatiemateriaal. Bijkomend is er minder energie nodig om die materialen te produceren en komen de grondstoffen uit de buurt van de fabriek. 

Kiezen voor circulaire isolatie is kiezen voor duurzaam bouwen. De materialen zijn hernieuwbaar en zorgen zo voor een lagere ecologische voetafdruk. Ons team is net bezig met ecologische en circulaire isolatie. We gaan eens kijken. 

Hey, hallo
- Alles goed? 

Ja, met u?
- Goed, goed

Dieter is boven bezig.
- Oké!

Twee handen gevuld met cellulosevlokken

een voorbeeld van circulaire isolatie.

Hier zijn we bezig met het isoleren van de wanden en het dak van een houtskeletbouw woning. Een houtskeletbouw woning is een mooi voorbeeld van een circulair gebouw. We blazen hier cellulosevlokken in, perfect daarvoor geschikt. Dat zijn losse isolatievlokken die mooi vol en naadloos in de compartimenten worden ingeblazen. En eigenlijk zijn die materialen ook circulair, want als het kan of als het moet, kunnen ze er terug uitgehaald worden en hergebruikt worden op een ander project. 

Naast cellulosevlokken zijn er nog circulaire isolatieoplossingen. We staan al meer dan vijftig jaar in het vak en hebben heel wat ervaring en know-how. Welke circulaire oplossing voor jouw project het beste is, daar helpen wij je uiteraard graag mee.

Werknemer werkt circulaire isolatie af met een dampscherm

wat zijn de voordelen van circulaire isolatie? 

Welke isolatieoplossing je ook kiest, natuurlijke of biobased isolatiematerialen zijn per definitie circulair. En naast dat circulaire karakter hebben ze ook nog volgende goede eigenschappen:

  • perfect thermisch en akoestisch isolerend,
  • en ze zijn vochtregulerend, zodat ze vochtproblemen of schimmels voorkomen in de woning. 
  • Verder hebben natuurlijke isolatiematerialen een hoge warmteopslagcapaciteit en worden ze ingeblazen met een hoge densiteit, wat zorgt voor een goede bescherming tegen oververhitting door zonnewarmte.

de warmteopslagcapaciteit van natuurlijke isolatiematerialen.

Wat het effect is van isolatiematerialen met een hoge warmteopslagcapaciteit op het binnenklimaat van een woning kunnen we tonen met deze module. We zien drie lampen die de stralingswarmte van de zon nabootsen en we meten de temperatuur in de isolatie. We hebben drie verschillende isolatiematerialen: EPShoutwol en minerale wol. Op de onderste thermometers zien we de temperatuur die gemeten wordt in de isolatie. En we zien duidelijk dat bij de natuurlijke isolatie (houtwol) de temperatuur veel minder snel stijgt door opwarming van de lampen.

Zoals je kan zien, zal houtwol als natuurlijk isolatiemateriaal de zonnewarmte opnemen in de materie zelf. Dat zal zorgen voor een meer gelijkmatige temperatuur in de woning, zal zorgen voor minder pieken en dalen en de piek zal worden opgeschoven in de tijd.

Drie isolatiematerialen in warmteopslagcapaciteit module
Module om warmteopslagcapaciteit te testen bij natuurlijke isolatiematerialen
Isolteam werknemer plaatst katoenisolatie als circulaire isolatie

soorten natuurlijke isolatiematerialen.

Er zijn al heel wat natuurlijke of biobased isolatiematerialen beschikbaar. 

  • We hebben de losse isolatievlokken zoals strohoutwol of cellulosevlokken, die trouwens gemaakt zijn van ongelezen krantenpapier. 
  • En we hebben de isolatiedekens gemaakt uit schapenwolgrasvlashennep of katoen. Deze is gemaakt van oude jeansbroeken. 
  • Tot slot hebben we de bouwblokken uit kalkhennep, isolatieplaten uit kurk en houtwol bestaat niet enkel in losse isolatievlokken, er zijn ook isolatiepanelen beschikbaar. 

Al deze natuurlijke isolatiematerialen zijn perfect toepasbaar voor alle isolatieoplossingen. Denk maar aan dakisolatievloer, wand, binnenmuur of gevel. Ook klassieke isolatiematerialen, zoals glaswol of rotswol en PUR-PIR, kunnen circulair gebruikt worden. Snijresten van op de werf worden verwerkt en gebruikt als grondstof voor nieuwe isolatiematerialen. 

is circulaire isolatie duurder dan klassieke isolatie?

Circulaire isolatie is niet per se duurder en kan zelfs goedkoper worden. Kijk maar naar ingeblazen isolatie. En als je het circulaire meetelt, wordt het nog voordeliger op lange termijn, want isolatiemateriaal wordt geen afval. 

meer weten over circulair isoleren? 

Heb je vragen over duurzaam en ecologisch isoleren met biobased materialen? Of wil je de exacte prijs weten voor jouw project? Dan kan je ons natuurlijk contacteren.