Akoestisch isoleren: de soundtrack van je huis

akoestisch isoleren: de soundtrack van je huis

Niemand leeft volledig in stilte, je zou er zelfs gek van kunnen worden. Elke woning heeft zijn eigen klankkleur en geluidensymfonie. Maar stond je al eens stil bij de soorten geluid die in je woning aanwezig zijn?

soorten geluid

Om correct akoestisch te kunnen isoleren, moet je weten voor welk soort geluid je isoleert.

  • luchtgeluid

Het meest voorkomende geluid in woningen is luchtgeluid. Zoals de naam al doet uitschijnen, verplaatst dit geluid zich gewoon door de lucht, zoals bijvoorbeeld je stem of een radiotoestel dat aan staat.

  • contactgeluid

Maar in een woning kunnen ook contactgeluiden ontstaan. Dit is geluid dat zich verplaatst via een vaste stof of structuur. Het kan zich over een veel grotere afstand verplaatsen dan luchtgeluid. Zo hoorde iedereen wel eens een deur die elders in huis werd dichtgedaan, voetstappen op een hogere verdieping of het boren bij de buren.

luchtgeluid
contactgeluid

isoleren of absorberen?

Vervelende geluidsfenomenen komen natuurlijk niet altijd van buitenaf. Ook de structuur van je woning kan voor een onaangename akoestiek zorgen. Denk bijvoorbeeld aan de weerkaatsing en echo die je hebt in een ruimte met hoge muren waar niet veel meubels staan. Hier gaat het luchtgeluid erg veel reflecteren en is zorgen voor absorberende materialen een goed idee.

Om de overlast van luchtgeluiden tussen aangrenzende ruimtes te minimaliseren, heb je verschillende opties. Je kan de tussenwand binnenin verzwaren waardoor het geluid er minder goed door dringt of met een voorzetwand werken.

Contactgeluiden, in een woning vaak afkomstig van hogere verdiepingen, worden best opgevangen met een elastische, verende laag om de contactbruggen tussen de bron van het lawaai en het oppervlak te voorkomen. Zo kan het geluid niet verder worden gedragen door de structuur. Dit kan bijvoorbeeld door een zwevend, vals plafond, een voorzetwand of een dempende isolatielaag in de vloer.

dé referentie

Voor alle projecten die akoestische know-how vereisen, werken wij samen met ons zusterbedrijf ATIS International. Al jarenlang bouwen zij aan hun specialisatie in geluidsisolatie en zorgen ze voor ‘oplossingen in stilte’.

Je ziet het: de mogelijkheden zijn oneindig en de oplossing is altijd erg persoonlijk. We verzamelden voor jullie enkele concrete voorbeelden:

Akoestisch isoleren: de soundtrack van je huis

Een voorzetwand in een woning, afgewerkt met een dubbele laag gipskarton en glaswol isolatie (Isover Sonepanel):

Akoestisch isoleren: de soundtrack van je huis

Een voorbeeld van geluidsisolatie die niet uit overlast werd geplaatst: geluidsabsorberend plafond met houtwolpanelen (Heraklith):

Akoestisch isoleren: de soundtrack van je huis

Deze schietclub had ook bijzondere akoestische eisen, dat lijkt ons vanzelfsprekend. De binnenmuur werd geïsoleerd met rotswol en houtwol panelen:

Akoestisch isoleren: de soundtrack van je huis

Een schacht waarin leidingen lopen, is ook een goede geleider voor geluiden. Daarom is akoestische isolatie ook hier belangrijk; in dit geval gebeurde dat met Isover Insulsafe glaswolvlokken:

Interesse in geluidsisolatie voor jouw project?

Aarzel dan niet om ons te contacteren om de akoestiek van jouw woning of bedrijf te verbeteren.