U bent hier

De 5 isolatietrends van 2020

Isoleren is belangrijker dan ooit voor het milieu, je wooncomfort en je energiefactuur. Logisch dat er heel wat nieuwe ontwikkelingen ontstaan. Heb je bijvoorbeeld al gehoord van biologische isolatie? Kom er hier alles over te weten want onze isolatie-experts delen graag met jou de 5 nieuwste isolatietrends. 

1. Biologische isolatie

Het gebruik van natuurlijke isolatie is in volle opmars. Die materialen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar hebben ook enkele specifieke voordelen. Bovendien is biologische isolatie ook voor de gezondheid in de woning een echte meerwaarde. Voorbeelden zijn cellulose, houtvezel, kurk, vlas, hennep, stro, katoen, schelpen of schapenwol. 

Specifieke voordelen van biologische isolatie:

 • Recycleerbaar
 • Soms composteerbaar
 • Vlot en onuitputtelijk beschikbaar
 • Eenvoudige productie
 • Hoge warmteopslagcapaciteit
 • Vochtregulerend
 • Akoestisch voordeel.

 

2. Is jouw dak klaar voor 2020?

Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moeten vanaf begin 2020 alle daken van woningen en huurwoningen, die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, voorzien zijn van isolatie. Enkel voor daken kleiner dan 2 m² en kamers wordt een uitzondering gemaakt. Woningen zonder dakisolatie mag je vanaf heden niet meer verhuren of je loopt risico op een stevige boete.

Voor alle zelfstandige woningen (studio, eengezinswoning of appartement) is de nieuwe Vlaamse dakisolatienorm al in werking getreden op 1 januari 2015.

 

3. Luchtdicht bouwen

Onderzoek bewijst dat tocht en luchtverplaatsing vooral voorkomen bij het dak, ter hoogte van de vloer en bij de aansluiting van ramen en deuren. Logischerwijze gaat daarbij veel warmte verloren. 

Met luchtdicht bouwen stoppen we nadelige luchtstromingen en warmteverlies. Met een doeltreffende luchtdichting is de woning veel beter geïsoleerd en zal de isolatie ten volle renderen. De woning scoort energetisch stukken beter, het E-peil en S-peil van de woning stijgen merkelijk.

Met gespoten isolatieschuim Icynene combineer je een goede isolatielaag met een perfecte luchtdichting. Icynene wordt naadloos en zonder kieren aangebracht en een bijkomend dampscherm is niet meer nodig. Maar vergeet zeker niet de noodzakelijke en gecontroleerde ventilatie van de binnenlucht.

 

4. Akoestische isolatie

Naar schatting ondervinden ongeveer 150.000 mensen lawaaihinder door het wegverkeer. Daarom bekijkt de Vlaamse overheid of het akoestische isolatie op termijn kan verplichten, zowel bij nieuwbouw als voor bestaande woningen. Doordat mensen steeds kleiner en dichter bij elkaar wonen, verdient geluidsisolatie meer aandacht.

Er zijn twee soorten akoestische isolatie:

 • Geluid weren van buitenaf of van omliggende appartementen
 • Een betere akoestiek in de eigen ruimte creëren

Akoestische isolatie door Isolteam?
Ben jij gevoelig voor lawaai? Of wil je net lawaai kunnen maken zonder overlast te veroorzaken? Hier vertellen we je meer over geluidsisolatie. Onze isolatie-experts begeleiden je graag bij alle keuzes.

 

5. Vochtregulering

Vochtregulerend of dampopen bouwen kan je vergelijken met een ademende jas: het houdt de regen en koude wind buiten, maar laat omgekeerd wel damp (transpiratie) door. Door dampopen en vochtregulerende materialen te combineren, kunnen we dit principe op een woning toepassen. 

Wat is er nodig om bijvoorbeeld een dak dampopen te bouwen?

 • Een regen- en winddichte buitenlaag waar damp door naar buiten kan: een dampopen onderdakplaat of onderdakfolie.
 • Een isolatiemateriaal zoals minerale wol, cellulose, houtvezel, Icynene … dat damp kan vervoeren van binnen naar buiten en omgekeerd.
 • Een intelligent of vochtgestuurd damp- en luchtscherm laat, in de zomer, het dakgebinte naar binnenuit uitdrogen.

Capillair actieve systemen voor binnenmuurisolatie gaan nog een stap verder, deze materialen worden zonder dampscherm geplaatst aan de binnenzijde. De opbouw is dampopen, het isolatiemateriaal buffert het vocht, en geeft het later terug af.

Het voordeel? Een gezond en aangenaam binnenklimaat. 

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Van dakisolatie en spouwmuurisolatie tot akoestische isolatie, vloerisolatie en gevelbescherming, Isolteam bekijkt graag alle mogelijkheden voor jouw project en bezorgt je een offerte voor alle verbeteringen. Indien je isoleert met een aannemer, geniet je uiteraard ook van de huidige isolatiepremie! Wil je trouwens op de hoogte blijven van de nieuwste isolatietrends? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Heb jij concrete isolatieplannen voor je bouw- of renovatieproject? Bekijk onze realisaties of contacteer ons.