Blowerdoor

3 tips voor een geslaagde blowerdoortest

Er gaat maar liefst 15 % warmte in je woning verloren via tochtgaten en kieren. Die ontsnapte warmte of koude die woningen binnendringt, zorgt ervoor dat je meer energie verbruikt. Dat zal op zijn beurt een hogere energierekening veroorzaken. Luchtlekken in een woning kunnen dan weer condensatieproblemen in de gebouwenstructuur veroorzaken. Je ziet: het is een kettingreactie die je kan vermijden wanneer je luchtdicht bouwt. Maar hoe weet je of je woning luchtdicht is? Met behulp van een blowerdoortest meet je de luchtdichtheid van een gebouw. Wij geven je enkele tips om die meting goed te doorstaan.

wat is blowerdoor?

Met een blowerdoor of luchtdichtheidstest spoor je de kleinste gaten en spleten op waarlangs lucht ontsnapt. Hierbij blaast er een ventilator lucht in en uit de woning. Tijdens de test wordt gemeten hoeveel lucht uit de woning ontsnapt of er binnenkomt. Op plaatsen waar er luchtlekken zijn, zal de lucht ontsnappen. Het resultaat van die metingen wordt uitgedrukt in een V50-waarde, uitgedrukt in m3/h. Hoe lager deze waarde, hoe beter de luchtdichtheid.

wanneer wordt een blowerdoortest uitgevoerd?

Een blowerdoortest is niet alleen interessant om luchtlekken op te sporen, maar ook om de luchtdichtheid aan te tonen bij een EPC-bepaling of EPB-verslaggeving. Tegenwoordig is een laag E-peil noodzakelijk en met een goede luchtdichting krijg je al snel een verbetering van 10 energiepunten.

luchtdichting

hoe zorg je voor een luchtdichte woning?

tip 1: dak en zolder luchtdicht isoleren

De meeste warmte gaat verloren via je dak. Het is dus nuttig om je dak en zolder zo goed mogelijk te isoleren. Met behulp van isolatie en een damp- en luchtscherm maken we het dak luchtdicht. Alle naden, dakdoorvoeren en aansluitingen kleven we voorzichtig af met tape of dichtingsmastiek.

Met het isolatieschuim Icynene sla je 2 vliegen in één klap: een goede isolatie gecombineerd met een perfecte luchtdichting. Een bijkomende damprem is hierdoor niet meer nodig.

Wil je alle mogelijke isolatiematerialen zien voor je dakisolatie? Wij bieden heel wat mogelijkheden aan en adviseren je steeds het best passend materiaal.

tip 2: ramen en deuren luchtdicht maken

Ook langs de aansluiting van ramen en deuren dringt er vaak heel wat tocht binnen. Zo bevinden er zich tussen het raam en de muur vaak heel wat verborgen naden en kieren. Om die luchtdicht te maken, wordt een flexibel isolatieschuim gebruikt in combinatie met tochtstrips, vloeibare coatings of inpleisterbare aansluitbanden.

tip 3: doorboringen afdichten

Een grote oorzaak van luchtlekken zijn de doorvoeren die in de hele woning aanwezig zijn. Denk maar aan openingen voor leidingen, muurdoorvoeren voor elektriciteitskabels of inbouwschakelaars- en stopcontacten. Al deze openingen worden gedicht met een gespoten isolatieschuim of met een luchtdichte coating. Zo krijg je een luchtdichte barrière die je warmte binnenhoudt en koude tocht van buiten tegenhoudt.

Bij een renovatie kan het na-isoleren van de spouwmuur zorgen voor een veel betere luchtdichting van jouw woning. Bij zo’n na-isolatie vullen we de spouw met losse glaswolvlokken, die naad- en kierloos aansluiten tegen de ramen en deuren en alle doorboringen mooi omhullen.

gezond binnenklimaat

een gezond binnenklimaat is de juiste balans vinden

Isolatie, ventilatie en luchtdichtheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe beter je woning geïsoleerd is en hoe luchtdichter die is, hoe meer je moet ventileren. Een goede ventilatie is belangrijk voor de luchtkwaliteit en gaat ook condensatie en schimmels tegen. De juiste balans tussen deze drie is cruciaal om een aangenaam en gezond binnenklimaat te creëren.

wil je luchtdicht bouwen? reken op isolteam!

Wij zorgen ervoor dat je isolatieproject luchtdicht is en tot in de puntjes in orde.