EPS

EPS wit detail-isolatiemateriaal

isoleren met EPS.

EPS (of geëxpandeerd polystyreen) is een erg veelzijdig isolatiemateriaal dat bekendstaat om zijn vormvast karakter en de goede isolatiewaarden. EPS bestaat in de vorm van EPS-isolatieplaten, maar ook als EPS-parels (of Neopixels) die ingeblazen worden in de spouwmuur. Een EPS-chape is een innovatief alternatief voor traditionelere vloerisolatie.

welke eigenschappen heeft EPS?

Isolatieplaten uit EPS of geëxpandeerd polystyreen bestaan uit witte of grijze kunststofbolletjes of parels. In wezen bevatten deze isolatieplaten nauwelijks 2% polystyreen en 98% lucht, met lucht als uitstekende isolator. EPS (beter gekend als piepschuim) is verwant met XPS (geëxtrudeerd polystyreen), maar heeft zijn eigen specifieke eigenschappen:

  • Goede isolatiewaarden / lambda-waarden: EPS-panelen 0,030-0,036, na-isolatie spouw 0,034, EPS-chape 0,051 W/mK
  • Drukvast en vormvast
  • Bestand tegen schimmels en micro-organismen
  • Vlamdovend
  • Zeer licht
  • Eenvoudige plaatsing, makkelijk verwerkbaar
  • 100% recycleerbaar
  • Niet duur
spouwmuurisolatie EPS-parels materiaal

toepassingen van EPS isolatie.

EPS-bolletjes worden samengeperst tot isolatieplaten, maar los zijn ze ook geschikt voor de na-isolatie van spouwmuren. Ook een isolatiechape met EPS-parels behoort tot de mogelijkheden:

neopixels: EPS-parels voor de na-isolatie van spouwmuren.

Neopixels® is een merk van EPS-parels voor de na-isolatie van spouwmuren van bestaande en nieuwe woningen. In wezen zijn dit gebonden polystyreenkorrels (EPS-parels) waaraan grafiet werd toegevoegd. Dit zorgt voor een betere reflectie van koude en warmte. De grijze grafietparels onderscheiden zich van gewone EPS-parels door hun plattere vorm, waardoor ze beter in elkaar passen, met een hogere isolatiewaarde als gevolg.

Deze EPS-parels worden, samen met het bindmiddel, ingeblazen in de spouw en vormen een stevige isolatieplaat nadat het water uit het toegevoegde bindmiddel verdampt is.

Met Neopixels® isolatieparels isoleren we ook niet-toegankelijke kruipkelders waarbij we het plafond niet kunnen isoleren met een gespoten isolatieschuim (gespoten PUR of Icynene). Op de bodem van de kruipkelder wordt dan een dikke laag EPS-parels geblazen. Deze isolatielaag zorgt voor een warmere vloer boven de kelder, door minder koudestraling vanuit de bodem, en een lagere relatieve luchtvochtigheid in de kelder.

spouwmuurisolatie EPS
spouwmuurisolatie EPS

EPS-parels voor vloerisolatie.

EPS-chape is een innovatieve toepassing voor vloerisolatie. Deze isolatiechape op basis van EPS-parels, een cementgebonden mortel en toeslagstoffen is een sterk isolerende uitvullaag die tegelijk vederlicht is en een zeer goede draagkracht heeft.

De EPS-chape kan dienen om de leidingen op de ondervloer uit te vullen, en als basis dienen voor een tweede isolatielaag met isolatiepanelen. Maar de EPS-chape kan ook in een hogere dikte worden voorzien en zo dienstdoen als een complete, naadloze vloerisolatielaag.

Een isolatiechape op basis van EPS-parels is ook een zeer goede basis voor een akoestische vloeropbouw, waarbij contact- en luchtgeluiden van de aanpalende bouwdelen gedempt worden.

EPS-parels voor bodemisolatie.

Als de kelder te laag is om isolatie tegen het plafond aan te brengen, blazen we EPS-parels op de bodem van de kruipkelder. De isolatielaag isoleert de bovenliggende vloer van de woning en verlaagt de vochtigheid in de kruipkelder omdat er minder verdamping optreedt vanuit de bodem.

De EPS-parels, met een dikte tussen 5 mm en 9 mm, zijn waterafstotend, kunnen schimmels en bacteriën absoluut de baas en rotten niet. Met een laag van 20 tot 30 cm halen we al een prima resultaat.

Lees hier meer over bodemisolatie

EPS-panelen voor gevelisolatie en vloerisolatie.

Isolatiepanelen uit EPS zijn erg populair bij geveltoepassingen en als vloerisolatie. Ze hebben een goede isolatiewaarde en ze zijn drukvast, licht en gemakkelijk te verwerken. Bovendien zijn de panelen vochtbestendig en vormvast, krimpen ze niet en zijn uitermate geschikt om de buitengevelafwerking op te bevestigen.

wat is de prijs van EPS isolatie?

Het na-isoleren van de spouw met EPS-parels kost 20 tot 25 euro per m², inclusief plaatsing en exclusief btw.

De prijs voor EPS-chape gaat van 15 tot 30 euro per m², afhankelijk van de dikte.

Gevelisolatie met EPS-isolatiepanelen kost 30 tot 45 euro per m².

Vloerisolatie met EPS-isolatieplaten kost 20 tot 35 euro per m².

veelgestelde vragen over EPS.

Wat is het verschil tussen witte en grijze EPS-parels?

De witte EPS-parels zijn het meest gekend. Maar meer en meer zie je de grijze EPS-parels. Die zijn voorzien van een laagje grafiet. Dat grafiet zorgt voor een betere reflectie van koude en warmte, waardoor de grijze parels tot 20% meer isoleren.

Wat betekenen de nummers bij EPS?

Bij EPS staat altijd een waarde van 60 tot 250 vermeld. Deze waarde verwijst naar de druksterkte, uitgedrukt in kPa. Of ook: bij welke drukkracht vervormt de isolatieplaat een bepaald percentage (in dit geval 10%)? Voor vloerisolatie gebruiken we meestal EPS 150, waarbij 1 kPa overeenkomt met 100 kg/m². Omgerekend kan een isolatiepaneel uit EPS 150 dus een drukbelasting aan van 15.000 kg per m² (bij 10% vervorming).

isoleren met EPS loont.

Benieuwd naar de prijs van EPS isolatie voor renovatie of nieuwbouw? Isolteam bezorgt je een offerte op maat van jouw project.