Niet enkel voor isolatie maar ook voor luchtdichtheid zijn er bouwnormen. Want zonder luchtdichtheid kan je niet energiezuinig bouwen. Door tijdens het bouwproces alle naden, kieren en de plaatsen waar leidingen door het dak, de wanden of de vloeren gaan, goed af te dichten, neem je al een goede start. Dit kan met vulmiddel, tape of folie. Ontdek 6 belangrijke tips om luchtdicht te isoleren.
De meest tochtgevoelige plekken in een woning zijn het dak, de plaatsen waar er leidingen door de wand of de vloer gaan en de aansluitingen van ramen en deuren op de muur. Dit zijn plaatsen waar isolatie een belangrijke rol speelt, dus luchtdicht isoleren is hier vanzelfsprekend. Je kan het vergelijken met een warme jas dragen zonder hem dicht te ritsen. Als je de wind voelt, ga je het koud hebben, ook al draag je je jas.
Luchtdicht versus dampdicht?
Luchtdicht
Dampdicht bouwen wordt al langer toegepast. Via aangepaste dampschermen wordt erover gewaakt dat warme en vochtige binnenlucht niet kan migreren binnenin de constructie, en daar zorgen voor condensatie, vochtproblemen en schimmels.
De voordelen van luchtdicht isoleren:
- Vermijd warmteverliezen
- Perk energiegebruik in
- Vermijd vochtproblemen en schimmels
- Bonus bij he E-peil van de woning. 10 tot 15 E-punten winst.
Belang van isolatie bij luchtdicht bouwen
Bij luchtdicht bouwen is een goede plaatsing van isolatie uiteraard belangrijk. Luchtdichtheid vormt samen met thermische isolatie en ventilatie een onafscheidelijk trio. Er mogen zich nergens gaten of kieren voordoen, en langs binnen zorgt een luchtdicht vlies ervoor dat er geen luchtbewegingen meer mogelijk zijn van buiten naar binnen en omgekeerd. De finale luchtdichtheid wordt gemeten en bevestigd aan de hand van de zogenaamde ‘blowerdoortest’ in combinatie met thermische camera’s.
Samenwerking architect, aannemer & isolatiebedrijf
Luchtdicht bouwen vergt een optimale coördinatie tussen architect, aannemer en isolatiebedrijf. Alle gezamenlijke inspanningen kunnen immers tenietgedaan worden wanneer bijvoorbeeld de een aannemer onoordeelkundig gaten begint te boren, die de luchtdichte schil doorbreken. Overleg en samenwerking zijn noodzakelijk.
Kies uitsluitend partners die specifieke ervaring hebben met luchtdicht bouwen. Voor elke toepassing bestaan één of meerdere oplossingen en geschikte technieken, materialen, tapes, kitten, coatings, …
Tips om luchtdicht te bouwen
Ontdek extra tips in ons blogbericht "6 tips om luchtdicht te bouwen".
-
Tip 1: Het dak luchtdicht isoleren
Voor je isoleert, maak je zichtbare kieren dicht met flexibel isolatieschuim. Hierna kan je het gekozen isolatiemateriaal (laten) plaatsen. De isolatielaag zal dan ook afgewerkt worden met een klimaatfolie waarvan alle naden ook worden afgekleefd. Ook die waar de folie aansluit op de muren. Dit doen we met een dichtingsmastiek of met een geschikte tape, die ook luchtdicht ingepleisterd kan worden. Leidingen voor ventilatie worden luchtdicht aangesloten op de folie met passende tapes of flexibele manchetten. De folie zorgt zo voor een luchtdichte en dampremmende laag.
-
Tip 2: Leidingen in de vloer en door wanden isoleren
Leidingen die door vloeren of wanden gaan, kunnen luchtlekken veroorzaken. De tocht komt dan uit de (kruip)kelder de woning binnen. Deze gaten zijn meestal het best te dichten met flexibel isolatieschuim. Openingen worden luchtdicht geschuimd of gepleisterd. Moeilijke aansluitingen kunnen snel en doeltreffend worden gedicht met specifieke luchtdichte coatings. Deze coatings breng je aan met een borstel of een spuitsysteem.
-
Tip 3: Luchtdicht aansluiten van ramen en deuren
Vooral de aansluitingen van raamkozijnen en de muur of die tussen de vensterbank en de muur kunnen voor tocht zorgen. Om dit te voorkomen, werk je met flexibel isolatieschuim, of nog beter met speciale tapes en inpleisterbare aansluitbanden. Deze banden zorgen voor een perfecte luchtdichting tussen raamkader en muur. Ook hier kan een vloeibare coating, zelfs voor de moeilijkste bouwdetails, een luchtdichte oplossing bieden.
-
Tip 4: Gespoten isolatieschuim: isoleren en luchtdichting in één
Het isoleren met ter plaatse gespoten PUR of Icynene, biedt ook een perfect luchtdichte oplossing. Met deze techniek brengen we de isolatielaag doorlopend aan en zorgen we voor een naadloze aansluiting op de constructie.
Natuurlijk kan je met specifieke vragen rond jouw situatie terecht bij onze isolatie-experten. Neem hier contact op of vraag hier een offerte aan.
Heb je een vraag?
Graag meer informatie of advies over Luchtdichting?
Aarzel dan niet om ons een berichtje te sturen via onderstaand formulier.
Voordelig isoleren
Benieuwd naar het nodige budget om je woning voordelig en efficiënt te isoleren?