houtwol

Houtwol dak isolatie

isoleren met houtwol.

Houtwol is een natuurlijk, ecologisch isolatiemateriaal met goede thermische en akoestische isolatiewaarden en een uitstekend vochtregulerend vermogen. Houtwolvezels worden zowel samengeperst tot isolatiepanelen als los ingeblazen. Houtwol leent zich bijgevolg tot heel wat isolatietoepassingen: binnenmuren, daken, plafonds, gevels, vloeren en zoldervloeren.

welke eigenschappen heeft houtwol?

Houtwol wordt gemaakt van Noord-Europees sparrenhout uit duurzaam beheerde bossen en met PEFC-label. De dunne houtvezels worden gemengd met een natuurlijk bindmiddel en een waterafstotende stof. Deze ‘houtpap’ wordt samengeperst tot isolatieplaten en gedroogd in de oven. De houtvezels kunnen daarnaast ook ‘los’ tot in de kleinste hoekjes van dak- en houtskeletstructuren ingeblazen worden, ongeacht hun vorm.

  • Zeer goede thermische isolatiewaarde (lambda-waarde 0,036 - 0,040W/mK)
  • Bijzonder groot vochtregulerend vermogen
  • Dampopen isolatiepakket
  • Uitstekende hittebescherming in de zomer dankzij hoge warmteopslagcapaciteit
  • Milieuvriendelijk isolatiemateriaal zonder boraten noch fungiciden
  • Volledig recycleerbaar volgens cradle-to-cradleprincipe
  • Geluiddempend
  • Brandveilig
  • Inblaasisolatie met zeer goede stabiliteit, ook bij een lage densiteit

toepassingen van houtwol.

Houtwolisolatie wordt toegepast in twee vormen:

  • als stabiele of flexibele houtwolplaten
  • als losse, ingeblazen houtvezels

De meest gekende toepassing zijn de onderdak- of gevelpanelen uit houtwol. De veerkrachtige isolatiedekens zijn geschikt om in een houten dak- of wandstructuur te plaatsen. De harde, vaste panelen worden tot slot gebruikt als thermische en akoestische isolatie op vloeren, plafonds, gevels en binnenmuren.

De houtwolvezels worden ingeblazen in gesloten, holle ruimtes of als vrijliggende isolatie gespoten in houten roosteringen of op zoldervloeren. De inblaastechniek zorgt voor een aansluitende isolatielaag zonder naden, ook voor de meest complexe structuren of op de moeilijkst bereikbare plaatsen.

Het inblazen van houtwolisolatie is vakwerk. De houtwolplaten worden door onze vakmannen op de juiste grootte versneden of verzaagd en geplaatst. Isolteam kiest voor houtwol voor volgende toepassingen:

hoeveel kost houtwol?

De prijs voor houtwol ligt tussen 30 en 45 euro per m2 voor dakisolatie en zoldervloerisolatie. Voor de isolatie van de vloer met houtwol betaal je 60 à 80 euro per m (inclusief plaatsing en exclusief btw).

veelgestelde vragen over houtwol.

Welke voordeel biedt de warmteopslagcapaciteit van houtwol?

De warmteopslagcapaciteit of volumieke warmtecapaciteit is het vermogen van een materiaal om warmte op te slaan. Hoe hoger de warmteopslagcapaciteit van een isolatiemateriaal, hoe beter de bescherming tegen hitte in de zomer. Concreet slaat het isolatiemateriaal de warmte dan langer op vooraleer deze afgegeven wordt aan de binnenruimte. Het resultaat van deze ‘faseverschuiving’ is dat het binnen langer koel blijft.

De warmteopslagcapaciteit wordt uitgedrukt in J/m³.K, en is het product van de volumieke massa (ρ) en de soortelijke warmtecapaciteit (of specifieke warmte, Cp) van een isolatiemateriaal. Met een soortelijke warmte van 2100 J/kgK scoort houtwol merkelijk beter dan bijvoorbeeld EPS (1450 J/kgK) of minerale wol (1030 J/kgK). Ook cellulose staat bekend om zijn uitstekende warmteopslagcapaciteit (2000 J/kgK).

Houtwol is een capillair actief systeem voor binnenmuurisolatie. Wat betekent dat?

Capillair actieve systemen zijn vochtregulerend: ze kunnen vocht bufferen en terug afgeven naar de warme zijde van de isolatie. Deze systemen bestaan uit een isolatiepaneel uit houtwol (of cellenbeton) en een dampopen pleister- en afwerkingslaag. Het voordeel van een capillair actieve isolatie is dat deze de droging van een vochtige muur kan versnellen. Het vocht uit de muur wordt zo opgenomen door de isolatie, die het op haar beurt afgeeft aan de warme binnenruimte.

Wat is het verschil tussen houtwol en houtwolcement?

Houtwol is afkomstig van sparrenhout. De dunne vezels van dit hout worden in de fabriek gemengd met een natuurlijk bindmiddel en een waterafstotende stof. Die houtpap wordt samengeperst tot isolatieplaten, maar houtvezels kunnen ook los ingeblazen worden in een dak of houtskeletstructuur.

Houtwolcement is de combinatie van houtwol met cement en water. Samen met een mineraal bindmiddel worden de houtvezels gecomprimeerd tot een lichte isolatieplaat die met EPS, rotswol, resol of PUR-PIR gecombineerd wordt tot een combipaneel.

isoleren met houtwol loont.

Benieuwd naar de prijs van houtwolisolatie voor renovatie of nieuwbouw? Isolteam bezorgt je een offerte op maat van jouw project.