De toekomst van isolatie in de ogen van Isolteam

de toekomst van isolatie: van ruimteschip naar gevel.

De technologie staat niet stil. Wetenschappers zijn voortdurend op zoek naar betere en compactere isolatiematerialen.

In de laatste jaren zijn er een aantal superisolerende materialen verschenen, die in de toekomst een ware revolutie kunnen betekenen voor de isolatiesector. We nemen een kijkje naar wat de toekomst brengen zal…

bevroren rook.

De belangrijkste spelers op het veld van de superisolerende materialen zullen de aerogels zijn. Deze gel is het lichtste vaste materiaal op aarde, en bestaat voor 95 tot 99.98% uit lucht, die ingesloten zit in een poreuze structuur. De gel wordt ook wel bevroren rook of blauwe rook genoemd, door de vreemde manier waarop het licht door het transparante materiaal valt. Door zijn lage gewicht en poreusheid is het een ideale isolator omdat de lucht in de gel enorm goed warmte vasthoudt. Wetenschappers zijn alvast fan: zo wordt er al volop aerogel gebruikt in de ruimtevaart, er zijn zelfs stukjes komeet mee opgevist!

Voorlopig is het gebruik van aerogel als isolatie eerder beperkt, door de hoge productiekosten en lange productietijd. Onderzoekers zijn volop bezig met het versnellen en vereenvoudigen van het productieproces en hopen binnen drie jaar de basis te hebben gelegd voor massaproductie.

veelzijdig vacuüm.

De tweede interessante optie is de isolatieplaat met een vacuüm kern. Hierbij bestaat de kern van de plaat uit een zeer poreus materiaal waarbij de ingesloten lucht wordt verwijderd en vervangen door een vacuüm. Door het geheel te omhullen met een luchtdichte folie blijft het vacuüm behouden. Deze platen zijn zéér isolerend, en behalen een isolatiewaarde van 0,007 W/m.K. Ter vergelijking: de courante isolatiematerialen hebben waardes van ongeveer 0,030 tot 0,040 W/m.K. Ook zijn de nieuwe platen veel dunner dan de huidige, wat de gevelbreedte beperkt.

Dit materiaal is voorlopig nog niet vaak aanwezig op de bouwwerf, omwille van de hoge kosten en omdat de platen op maat gemaakt moeten worden, bij doorboring of verzaging zou het vacuüm verloren gaan. Hier wordt ook weer volop aan verbetering gewerkt.

enthousiast over de toekomst.

Isolteam volgt de laatste ontwikkelingen van de wetenschap op de voet, en zal wanneer de tijd rijp is zeker voortrekker zijn. We houden je op de hoogte van de laatste nieuwtjes!