Spouwmuur isolatie EPS muur

na-isolatie van spouwmuren

De spouwmuur na-isoleren kent heel wat voordelen, waaronder een fikse daling in je energiefactuur en verhoging van comfort binnen. Maar wat is na-isolatie van een spouwmuur? Welke voordelen zijn eraan verbonden? Hoe gaat het in zijn werk? Heb ik een vergunning nodig? Wij bundelden al jouw vragen.

Spouwmuur isolatie eps

wat is na-isolatie van spouwmuur? 

Bij na-isolatie van de spouwmuur gebruiken we het inblaassysteem. Fijn vermalen minerale wol wordt via een exclusief systeem van Isolteam ingeblazen in de spouwmuur. Wij zijn trouwens erkend installateur én ATG-houder van dit isolatiesysteem. Bovendien zorgen wij ook voor de uitvoering met EPS-parels. Ontdek hieronder het volledige proces.

wat zijn de voordelen van spouwisolatie?

  • Klaar in 1 dag

  • Levenslange garantie

  • Investering terugverdiend na 5 à 6 jaar

  • Geen bouwvergunning nodig, want het uitzicht van de woning blijft hetzelfde

  • Extra akoestische isolatie

  • Spouwmuurisolatie neemt geen water op en blijft ademen

  • Mooie isolatiepremies

 

hoe verloopt het na-isoleren?

stap 1. het besef: mijn warmte gaat verloren

Je hebt het koud in huis en stookt naar jouw gevoel te veel energie. Je denkt erover na om je spouwmuur te isoleren indien dit nog niet gebeurd is. Je contacteert Isolteam voor een vrijblijvende offerte.

Spouwmuur isolatie eps controle

stap 2. het werfbezoek: woning inspecteren 

Samen met een isolatie-adviseur plan je een werfbezoek in. Onze adviseur inspecteert of je woning geschikt is voor het na-isoleren van de spouwmuur. Hierbij zijn de volgende zaken belangrijk:

  • Wat is de staat van de gevelsteen?
  • Wat is de toestand van het voegwerk?
  • Zijn vochtproblemen aanwezig?
  • Wat is de gesteldheid van de spouw?
  • Zijn barsten of scheuren waarneembaar?
  • Wat is de vochtbelasting van de gevel?
  • Wat is de algemene uitvoerbaarheid?
  • In welke mate zijn de gevels bereikbaar?

Tijdens het werfbezoek meten we de netto-oppervlakte van de gevel en de spouwdiepte.

stap 3. hoeveel kost de na-isolatie van een spouw?

Op basis van bovenstaande inspectie en opmeting maakt onze isolatie-adviseur een offerte op en bezorgt je deze met de nodige uitleg. Deze adviseur blijft steeds beschikbaar voor jouw vragen!

De klant bij ons kan kiezen uit glaswolvlokken of EPS-parels.

Voordeel glaswolvlokken: Voordeel EPS-parels:
  • Multi-inzetbaar
  • Uitvoerbaar in alle omstandigheden
  • Duurzaam en volledig onbrandbaar
  • Snelle uitvoering
  • Mogelijk via smalle inblaasopeningen

 

De uitvoering met EPS-parels is iets minder polyvalent dan met glaswolvlokken. Omdat de EPS-parels gebonden worden met een bindmiddel, mag het niet te koud zijn buiten tijdens de uitvoering. Ook moet de spouw overal mooi dicht zijn voor de EPS-parels en het bindmiddel. Denk hierbij aan ramen, deuren en rolluiken.

 

glaswol vlokken isolatiemateriaal
eps parels isolatiemateriaal

stap 4. de beslissing: akkoord met het isolatievoorstel

Uiteindelijk valt de beslissing om je spouw te isoleren. Je keurt de offerte goed en bestelt de isolatiewerken. Vervolgens neemt onze projectleider contact op met jou voor de planning van de uitvoering. Voor de start laadt de projectleider de werf op in het platform Butgb, het controle- en goedkeuringsinstituut, om te voldoen aan de STS en ATG. We voeren de isolatiewerken zonder fout uit binnen dit kwaliteitskader. Zo ben je als bewoner zeker van een perfecte uitvoering volgens de regels van kunst, en je kan genieten van de energiepremies van netbeheerder Fluvius.

stap 5. de uitvoering: spouwmuren na-isoleren 

Op de dag van de uitvoering, voert het Isolteam de voorbereidende werken uit en zet de installatie klaar, en voert de nodige kwaliteitscontroles uit. Daarna starten ze met het isoleren van de spouwmuren:

  1. Onze werkmannen boren inblaasopeningen in de gevel.
  2. Hierna blazen ze glaswolvlokken of EPS-parels in
  3. We voegen de booropeningen op, overeenstemmend met de bestaande voegkleur.
  4. Het team noteert alle info over de werf op hun werffiche
  5. Tot slot laten onze werkmannen je werf proper achter.

stap 6. de factuur

De projectleider werkt het projectdossier af en maakt op basis daarvan een factuur. Alle werfinformatie wordt ook ingevoerd in het platform BUtgb en vraagt een Verklaring van Overeenkomstigheid aan. Eenmaal deze zaken doorlopen zijn, ontvang je onze factuur.

 

stap 7. premies - wat extra voor in je spaarpot

Na enkele weken krijgen wij de Verklaring van Overeenkomstigheid (VVO) van BUtgb. Deze bezorgen we onmiddellijk aan jou. Op die manier kan je de premies aanvragen aan je netbeheerder en hou je extra geld over! Aarzel niet om ons te contacteren wanneer het aanvragen van jouw premie moeilijk verloopt.

 

vooroordelen ontkracht over na-isoleren spouwmuren

Over de na-isolatie van spouwmuren bestaan nog steeds heel wat vooroordelen. Zo beweert men foutief dat spouwisolatie aanleiding geeft tot regendoorslag. Verder denkt men dat spouwisolatie de problemen met bestaande koudebruggen vergroot. De huidige isolatietechnieken zijn niet te vergelijken met deze uit de jaren ’70 en ’80.

Na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling zijn deze mythes nu onterecht. Mits voldaan aan een aantal voorwaarden, is de isolatie van een spouw een uitstekende en makkelijke oplossing om bestaande woningen energiezuiniger te maken. Het warmteverlies neemt tot 50 à 70% af, het isolatiemateriaal is duurzaam en vocht wordt niet doorgelaten tot tegen de dragende binnenmuur. De gevelsteen droogt zonder problemen en de spouwisolatie zorgt ervoor dat een koudebrug warmer wordt en minder condensatie veroorzaakt.

verwijderen van foutieve isolatie

Werd jouw spouw foutief in de jaren ’70 geïsoleerd? Dan verwijderen we de oude isolatie uit de spouw. We verwijderen onderaan enkele gevelstenen en voorzien ook inblaasopeningen. Via die openingen blazen we de bestaande isolatie los om die dan onderaan volledig weg te zuigen. Daarna plaatsen we jouw gevelstenen mooi terug en blazen we nieuwe en degelijke isolatie in je spouwmuur.

je spouwmuur isoleren loont.

Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen zoeken we naar de beste oplossing op maat van jouw isolatieproject.